moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Geranium růžové - Kakost
Pelargonium graveolens var. Roseum
Geraniales - Kakostotvaré
neuvedeno
 
 

Lidové názvy: růžové geránium 

Původ a sběr: Původem jsou muškáty z Jižní Afriky, odkud byly dovezeny v 17 století do Evropy. Zahrnuje asi 260 druhů a mnoho dalších kříženců, některé jsou téměř bez vůně, jiné mohou vůní listů připomínat růži, mátu, pomeranč, eukalypt, či cedr. Muškáty mohou vynikat listy, které mohou být různých barev a tvarů jiné zase vůní či květy. 

Popis: Polokeř až keř, listy střídavé, řapíkaté a žláznatě chlupaté. Květy jsou souměrné, pětičetné, růžové barvy, uspořádané v terminálních květenstvích. Tato varieta roseum je zajímavá svou vůní připomínající růži. 

 

 

 

 

Účinky éterických olejů: Svěží květové aroma s jemnými tóny růže. Olej má protizánětlivé a protikřečové účinky, výborně ošetřuje suchou a zánětlivou pokožku, je účinné na svědění, podráždění, lupénku a ekzémy, ulevuje při hemoroidech, nadměrném menstruačním krvácení, klimakterických potížích a neplodnosti, uvolňuje chronickou úzkost, frustraci a podráždění, posiluje při nervovém vyčerpání v důsledku stresu a přepracovanosti. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.