uplynulé

 

 

20. - 21. července 2019 BYLINKÁŘSKÉ PRAKTIKUM
aneb Bylinky v zahradě, koupelně a v kuchyni

 


Kurz o všem, co se týká pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin s Katkou Horáčkovou. Naťukli jsme, co nám nabízejí Aromaterapie, Ajurvéda a permakultura při práci s bylinami a jejich zpracování na domácí lékárnu a drogerii.

 

22.6.2019 10 - 16 hod Základy bylinkaření II.

 

Letní slunovrat a devatero svatojánských bylin spolu neodmyslitelně souvisí.

Přijďte je poznat zblízka a pochopit propojení s námi. Naše rozkvetlá zahrada bude skvělý průvodce… cervenec.jpgSílu tohoto okamžiku si uchováme do oleje v jedné či dvou menších zavařovacích sklenicích a ukážeme si postup výroby bylinných směsí. S sebou pracovní oblečení a sklenice.

 

 

 

11.5.2019 10 - 16 hod Základy bylinkaření I.

Chcete se zorientovat ve světě léčivých bylinek a poznat zdroje jarní síly?
Náš kurz pro úplné laiky vás navede na cestu k moudrosti přírody. Představíme si naše známé jarní byliny a jejich přínos do našeho života. V praktickém okénku při výrobě bylinných sirupů využijeme prkénko, nůž, utěrku, jednu až dvě menší zavařovací sklenice a oblečení, které se může ušpinit.

 

 13.4.2019 10 - 16 hod ALOE VERA a její kamarádky pro jarní detox

Dozvíte se, jak ji pěstovat a používat v domácnosti. A aby téhle úžasné bylince nebylo smutno, přidali jsme do programu kurzu ještě její kamarádky kopřivu dvoudomou a bršlici kozí nohu. Možná je považujete za úporný plevel, ale ve skutečnosti jsou to skvělí pomocníci při detoxikaci a zaslouží si místo na vaší zahradě i v jídelníčku. 

 

6.-7-4.2019 Permakultura a jedlá lesní zahrada

 

 Kurz pro pokročilé zahradníky, design zahrady v praxi, poznávání rašících bylin. Výhodou bylo absolvování některého z předešlých zahradních kurzů na Vlčí Hoře.

Tento víkend byl pro všechny, kdo chtěli poznat, na čem stojí zásady permakultury a pochopit souvislosti, které potřebujeme při zakládání nové zahrady anebo při úpravě té stávající tak, aby byla trvale udržitelná.
 

 

8.12.2018 VOŇAVÉ VÁNOČNÍ TVOŘENÍ

V naší tradiční vánoční dílně jsme vyráběli dárečky pro celou rodinu a byly zaručeně voňavé. Harmonizační olej, mýdlo, bylinkový čaj, svíčky z včelího vosku a další....

 

20. - 21. říjen 2018 - AJUR JOGA A VAŘENÍ NA VLČÍ HOŘE

Praktický kurz s cílem přiblížit starobylé techniky a postupy pro zdravé a vědomé žití, procvičení prastaré techniky Ájurjóga a Pranajáma, které umožňují docílit propojení mysli, těla i duše … pomocí tisíce let starých informací jsme si společně uvařili několik jídel pro podzimní a zimní období .. .. vyzkoušeli jsme přípravu osobní kořenící směsi …

  

6. 10. 2018 od 9:30 do 17:30 hodin BIODYNAMICKÝ DEN

 Témata dne: Rytmus jako projev životních sil, posvátná geometrie, duše rostlin. Milé setkání stejně naladěných lidí.

 

8.9.2018 od 10 do 15 hodin BABÍ LÉTO DO SKLENICE
Pozvali jsme vás do kuchyně - zpracovali letní úrodu z naší zahrady - netradiční pesto, jablečný ocet, nakládaná zelenina nebo originální marmeládu. Navíc tipy a triky pro posílení imunity na podzim!

 

14.-15.7.2018 Bylinářské praktikum aneb bylinky v zahradě, koupelně a kuchyni

Kurz o všem, co se týká pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin.
Naťukli jsme, co nám nabízejí Aromaterapie, Ajurvéda a permakultura při práci s bylinami a jejich zpracování na domácí lékárnu a drogerii.
Poznávali jsme byliny divoké i pěstované, probrali tradiční i nové způsoby jejich využití.
Řekli jsme si, jak je úspěšně pěstovat a množit v rámci trvale udržitelné zahrady, od semínka až k semínku.

 

22.-24.6.2018 Svatojánské slavnosti

Čtrnáctý ročník oblíbené akce proběhl i přes velkou nepřízeň počasí ve vlídné atmosféře. Galerie se připravuje.   

 

14.6. 2018 ODPOLEDNÍ TVOŘIVÉ POZOROVÁNÍ TŘEZALKY TEČKOVANÉ

 Pozoruj okolí a poznáš sebe, poznávej sebe a porozumíš stvoření

Tvořivé pozorování životních projevů Třezalky tečkované (Hypericum perforatum) s Mgr. Janou Vaníčkovou PhD.

 

9.6.2018 Den otevřených zahrad

 S naší Ukázkovou přírodní zahradou jsme se připojili k akci Přírodní zahrady zs.

 

12.5.2018 od 10 do 16 hod  MALOVÁNÍ S MARKÉTOU KOTKOVOU

Povedená výprava za objevováním tvarů, detailů, zázraků přírody i duší rostlin. Možná jsme se dotkli své vlastní duše, možná objevili způsob jak se vypořádat s životem, stresem, starostmi, ale určitě jsme si umazali prsty od pastelů a trávy.

 

24.3.2018 od 10 hod PŘEDNÁŠKA BYLINNÁ JARNÍ OČISTA

Tuto sobotní přednášku jsme si společně užili v duchu očistné energie nastávajícího jara. Povídali si o pochodech v našem těle, v přírodě i vesmíru. Vyzdvihli osvědčené metody očistných bylinných kúr a detoxikačních metod z přírodních látek. Poznali jarní bylinky, které rostou v našem okolí a v očistě nám napomohou. Zavítali k principům a pravidlům zdravého půstu a také i k moudré Ajurvédě a typologii člověka.

 

 10.- 11.3. 2018 Ajurvédské koření pro tělo i duši - seminář AjurJogy a koření

Praktický kurz s cílem přiblížit starobylé techniky a postupy pro zdravé a vědomé žití, společné ponoření do tajů AJURJÓGY a vědomého používání KOŘENÍ, nahlédnutí pod pokličku hrnce zvaného AJURVÉDA, která dává každému návod na vědomé žití.
Pomocí tisíce let starých informací o koření a jeho vlastnostech, s nimiž jsme se v kurzu seznámili, Ájurvéda ukazuje cestu vědomého přijímání potravin a tím i ovlivňování kvality života.

 

 

24.2.2018 - Chleba základ života!
Přijeďte k nám si na vlastní kůži vyzkoušet, že pečení kváskového chleba není nic těžkého! Posdílíme letité vychytávky, odvezete si aktivní kvásek, recepty a náměty z této prastaré disciplíny.
Jako bonus se dozvíte jak na domácí rohlíky a housky. Akce je vhodná pro úplné začátečníky, ale i zkušené pekařky, které se budou chtít podělit o své zkušenosti.

 

 

 

 

9.12.2017 VÁNOČENÍ

Není nad to darovat vlastnoručně vyrobený dárek. Z naší dílny byly krásné a voňavé!

 

23.9.2017 BABÍ LÉTO DO SKLENICE

 Osvědčené tipy k posílení imunity a příprava na chladné období roku, mnoho inspirace na zpracování sklizně navíc s velmi příjemným úvodním povídáním na téma Jak ustát podzim.

 

15.-16.července 2017 BYLINÁŘSKÉ PRAKTIKUM aneb Bylinky v zahradě, koupelně a kuchyni

Kurz o všem, co se týká pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin. Poznali jsme, co nám nabízejí Aromaterapie, Ajurvéda a permakultura při práci s bylinami a jejich zpracování na domácí lékárnu a drogerii. Poznali jsme byliny divoké a pěstované, probereme tradiční i nové způsoby jejich využití. Řekli jsme si, jak úspěšně pěstovat a množit v rámci trvale udržitelné zahrady, od semínka k semínku.

 

11.3.2017 od 10 hod PŘEDNÁŠKA BYLINNÁ JARNÍ OČISTA

Tuto sobotní přednášku jsme si společně užili v duchu očistné energie nastávajícího jara. Povídali jsme si o pochodech v našem těle, v přírodě i vesmíru. Vyzdvihli jsme osvědčené metody očistných bylinných kúr a detoxikačních metod z přírodních látek. Poznávali jsme jarní bylinky, které rostou v našem okolí a v očistě nám napomohou. Po lahodném zdravém obědě jsme popíjeli březovou mízu, a užívali si energie bylinného smoothie. Krátce jsme zavítali k principům a pravidlům zdravého půstu a také i k moudré Ajurvédě a typologii člověka. Medovou přednáškou s ukázkou medové masáže a pleťové masky z jílu jsme zakončili tento inspirativní den. Hurá do jarní očisty!

Přednášející: PaeDr. Zbyněk Šedivý, Lenka Brzáková, Hana Mejsnarová

18.2. 2017 DOMÁCÍ ŠTĚSTÍ ANEB JAK NA CHLÉB KVÁSKOVÝ

Tentokrát jsme pekli měkký kváskový chleba bez hnětení a bezlepkový chléb z pohanky. Slanou tečkou byly pomazánky ze surovin, které máme běžně doma.

 

10. 12. 2016 10-15 hod TVOŘENÍ VÁNOČNÍCH DÁRKŮ

Není nad to darovat vlastnoručně vyrobený dárek. Z naší dílny byly zaručeně voňavé!

 

26. 11. 2016 10-15 hod ADVENT ŤUKÁ NA DVEŘE

Výroba více či méně tradičních adventních věnců a dekorací. Navíc povídání o smyslu předvánočního času a sdílení tipů pro tu správnou organizaci sváteční pohody.

 

22. - 23. 10. 2016 PERMAKULTURA  A OSIVO

Pěstování zdravého jídla začíná u zdravého osiva a umění napěstovat si vlastní osivo patří k základním znalostem v systému trvale udržitelného pěstování. Dozvíme se, jak zamezit nechtěnému sprášení a udržet čistotu odrůd, o důležitosti krajových odrůd. Během praktického kurzu budeme sbírat osivo přímo z dozrávajících rostlin v zahradě bohaté na byliny ale i další užitkové druhy. Naučíme se, jak a kdy osivo správně sbírat, jak a proč ho čistit, sušit a jak uchovávat, aby si udrželo svou klíčivost. 

 

24. 9. 2016 10-15 hod BABÍ LÉTO DO SKLENICE

Zveme vás do kuchyně – budeme zpracovávat dary naší zahrady. Vyzkoušíme netradiční pesto, domácí hořčici, různé pomazánky a nezapomeneme ani na jablečný ocet a nakládanou zeleninu.

Vstupné: 100 Kč, s sebou několik malých zavíracích sklenic na dobroty, které si odnesete.

 

9.7. - 10.7.2016 BYLINKÁŘSKÉ PRAKTIKUM aneb Bylinky v zahradě, koupelně a v kuchyni  

Kurz o všem, co se týká pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin. Poznáme práci s bylinami tak, abychom nepotřebovali chodit do lékárny ani drogerie, ale... do přírody!

Poznáme byliny divoké i pěstované, probereme tradiční i nové způsoby jejich využití. Řekneme si, jak je úspěšně pěstovat a množit v rámci trvale udržitelné zahrady, od semínka až k semínku.

Poznáme jejich latinské a české názvy, naučíme se správné načasování a způsob sběru, kombinace bylin v zahradě i v čajových směsích, základní tradiční recepty – maceráty, čaje, tinktury, balzámy, oleje, kořenící směsi.

Praktickou částí víkendu je výroba medicíny, kterou si odvezete domů i s recepty.

Vyrobíme si: pleťový olej na letní období; naložíme třezalku a další byliny do oleje. Poznáme rozdíl mezi balzámem na pleť a na rty se včelím voskem. Vyrobíme si bylinnou náhradu šamponu a řekneme si, co se děje s vlasy v létě a v zimě.

 

21.5.2016 DŘEVOŘEZBA 10-15 hod
Setkání s vůní a hebkým dotekem dřeva. Tajemstvím řezbářského řemesla s praktickými ukázkami bude tradičně provázet Petr Havlíček z Mikulášovic. Oblíbené předřezané tvary na místě k zakoupení.
Vstupné: 100Kč dospěláci, 50Kč děti.
Přihlášky na tel: 773 111 904 nebo mail: irena.cihakova@nobilis.cz

 

30.4. - 1.5. 2016 PERMAKULTURA A ZAKLÁDÁNÍ ZAHRAD
Vzdělávací a praktický kurz pro permakulturní zahradníky. Začátečníkům dodáme odvahu, lehce pokročilým prozradíme léty osvědčené vychytávky :-). Tento víkend je pro všechny, kdo chtějí poznat, na čem stojí zásady permakultury a pochopit souvislosti, které potřebujeme při zakládání nové zahrady anebo úpravě té stávající tak, aby byla trvale udržitelná.

Probereme: zásady permakultury a její etické principy, koloběh živin v krajině a v (permakulturní) zahradě, správné kompostování, co jsou polykultury a osevní postupy, a mnoho dalšího, co je potřeba k založení udržitelné zdravé jedlé zahrady. Otázky účastníků jsou nedílnou součástí a inspirací pro všechny.

 

23.4.2016 NA ZAHRADĚ MEZI PRUTY 10-15 hod willow-heart-300x199.jpg

Zrušeno ze zdravotních důvodů.

Den otevřených dveří na naší Vlčihorské zahradě s tématem vrbových staveb. Praktická ukázka zakládání a trocha teorie o údržbě a životě s nimi. S sebou pracovní oblečení, oběd a dobrou náladu.
Vstup volný. Na tuto akci není třeba se přihlašovat.

 

19.3.2016 DOMÁCÍ ŠTĚSTÍ 10-15 hod
Pečení chleba a mazance z kvásku. Tradiční postupy, ochutnávka, letité vychytávky. Možnost odvézt si tříletý kvásek – vlastní sklenička jedinou podmínkou.

img_20160319_111822.jpg

 

VOŇAVÉ VÁNOČNÍ TVOŘENÍ
28. 11. 2015 / 10.00 - 15.00 hod.
Již tradiční předvánoční tvořivá sobota, na které si můžete vyrobit dárečky nebo vánoční dekorace.
V plánu je vyrábět mýdla a parfémky, vrkoče, vánoční ozdoby nebo bylinková přání. Na tento den se
není potřeba přihlašovat a lze přijít tvořit kdykoli mezi 10-15 hodinou.

 

DRÁTKOVÁNÍ
7. 11. 2015 / 10.00 - 15.00 hod.
První listopadová sobota bude věnovaná původně prastarému řemeslu drátenickému v dnešním pojetí. Pro osvojení si základů drátkování budeme opracovávat kámen a vyrábět jednoduchou ozdobu. Kameny velikosti „do dlaně“ je třeba si přinést s sebou, ostatní materiál a nářadí bude zajištěno, stejně tak lehký vegetariánský oběd. Tvořit mohou jak děti, tak dospělí.

17. - 18.10.2015

PERMAKULTURA A UCHOVÁVÁNÍ OSIVA

Praktický kurz na téma: základy permakultury a OSIVO jako důležitý zdroj kulturního dědictví

Pěstování zdravého jídla začíná u zdravého osiva a umění napěstovat si vlastní osivo patří k základním znalostem v systému trvale udržitelného pěstování. Dozvíme se, jak zamezit nechtěnému sprášení a udržet čistotu odrůd, o důležitosti krajových odrůd.
Ke zdravému pěstování potřebujeme zdravou půdu, a tak nevynecháme ani základy správného kompostování, práce s půdou, osevní postupy, zakládání zahrad a další témata, které přivezete vy jako účastníci.

 

12.9.2015 / 10 - 15 hod BABÍ LÉTO DO SKLENICE  

 

Návody, tipy a osvědčené postupy jak zpracovat divoké i zahradní plody. Vyrobíme si svůj vlastní jablečný ocet, zahradní víno, pečený čaj, kvašenou zeleninu i bylinkový olej. Možná bude i ochutnávka, určitě si přineste s sebou menší sklenice se šroubovacím víčkem.
Vstupné: 100 Kč, zahrnuje výuku, lehký oběd a překvapení, které si odnesete domů.

 

8.8.2015 / 10 - 16 hod MALOVÁNÍ V ZAHRADĚ S MARKÉTOU KOTKOVOU                                                 
Srdečně Vás zveme na výpravu za objevováním tvarů, detailů, zázraků přírody i duší rostlin. Možná se dotkneme své vlastní duše, možná objevíme způsob jak se vypořádat s životem, stresem, starostmi... Přijďte si i vy namalovat svůj obraz obklopeni inspirativními bylinami naší zahrady.
                                                                                                                                                             

25.7. 2015 / 10 - 15 hod  MOTÝLÍ SOBOTA
Sobota ve znamení barev, razítek, šablon, dobré nálady a špinavých prstů. 

Přineste s sebou jakýkoli bavlněný kousek šatníku, který potřebujete rozveselit. Úspěch zaručen! Povíme si i něco o našich nejběžnějších motýlech.

 

18. - 19.7.2015  BYLINÁŘSKÉ PRAKTIKUM 2015

Kurz o všem, co se týká pěstování, sběru a zpracování léčivých bylin. Poznáme práci s bylinami tak, abychom nepotřebovali chodit do lékárny ani drogerie, ale.... do přírody!  Jen co vypukne opravdové léto se podíváme kolem sebe, co si můžeme vyrobit na zimu.
Budeme poznávat byliny divoké i pěstované, probereme tradiční i nové způsoby jejich využití. Řekneme si, jak je úspěšně pěstovat a množit v rámci trvale udržitelné zahrady, od semínka až k semínku.

 

25.4.2015 / 9 - 15 hodin PŘÍBĚH BATIKOVANÉ SUKNĚ
Srdečně vás zveme na sobotní šicí dílnu, při níž si ušijete slušivou osmidílnou letní sukni s vlastním příběhem, kterou si budete moci obarvit za studena reaktivními barvami. Pokud vlastníte kufříkový šicí stroj, prosím, přivezte si ho s sebou.

 

21.3.2015 10-15hod JARNÍ DŘEVOŘEZBA

Nechte se inspirovat krásou dřeva a vyzkoušejte si starobylé řemeslo.

 První jarní den roku 2015 přivítáme spolu s lidovým řezbářem a nožířem panem Petrem Havlíčkem z Mikulášovic, jenž nám v tuto sobotu rád předá své zkušenosti. Seznámíme se s různými druhy dřeva a technikou dřevořezby. Na místě Vám zapůjčíme kvalitní řezbářské nožíky vyrobené panem Havlíčkem, které si v případě zájmu můžete také zakoupit. Budou zde k zakoupení i předřezávky různých tvarů k dotvoření.

Vstupné: 100 Kč dospělí, 50 Kč děti.

 

7.3.2015 10-15 hod ZAHRADNÍ BURZA

Výměnná a prodejní burza semínek a dalších přebytků z našich zahrad.

Přijďte i Vy nabídnout své výpěstky, zkušenosti a nápady. Setkání bude okořeněno zajímavým programem.

Vstup volný.

Uložit

Uložit

Uložit

na začátek stránky