moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Kasie (skořice čínská)
Cinnamomum cassia
Fabaceae - Bobovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: alexandrijská senna 

Původ a sběr: Skořicovníků je až 250 druhů a pochází převážně z tropů a subtropů jihovýchodní Asie. Na rozdíl od éterického oleje z rodu Cinnamomum Glaucescens - známá skořice kůra a skořice list se tento olej získává z květů. 

Popis: Rozvětvený trnitý keř vysoký 3-4 m. Listy má dvakrát zpeřené. Květy jsou sytě žluté a 12-15 mm velké. Jsou uspořádány do květenství - strboulů. Plodem je lusk s plochými semeny. 

Léčení: Již v prastaré Arábii, jak se dozvíme z dochovaných záznamů využívali kasii tamější lékaři jako projímadla. Do Arábie se kasie dostala z Alexandrie a proto se jí také říkalo alexandrijská senna."" 

 

 

 

Účinky éterických olejů: Kořenná skořicová vůně. Olej silně prohřívá a prokrvuje, vhodný při zimomřivosti, bolestivé menstruaci, kašli se zahleněním, nachlazení, uklidňuje při přecitlivělosti a strachu, působí antidepresivně až afrodiziakálně. Používejte pouze krátkodobě a v malých dávkách. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku a pro děti do 5 let. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.