moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Tužebník jilmový
Filipendula ulmaria
Roasaceae – Růžovité
trvalka
 
 

Lidové názvy:

Původ a sběr: Tužebník hojně roste jak v Evropě, tak mírných oblastech Asie. U nás jej najdeme především tam, kde je dostatečně vlhko, hlavně na březích řek a rybníků, na vlhkých loukách, či podmáčených mezích. Sbírá se květ, pokud možno v době, než začnou spodní květy odkvétat. Květy rozkvétají postupně. 

Popis: Bylina vysoká 50 cm, ojediněle dorůstá až 2 m. Listy jsou z horní strany zelené a lysé, ze spodní běloplstnaté, chlupaté. Květy jsou v bohatých vrcholících, mají bíložlutou barvu a silné aroma. Květ se hodně podobá květu černého bezu. Plodem je lysá, šroubovitě stočená nažka. 

Léčení: Tužebník je vynikající močopudná a potopudná droga, která se užívá vždy tam, když chceme odvést škodlivé zplodiny z organismu. Zejména je to při chřipkách a různých infekčních onemocněních doprovázených horečkou. Snižuje horečku a mírní bolesti. Tužebník je též jednou z hlavních drog na léčbu revmatických potíží a dny (zvyšuje vylučování solí z organismu). Působí protizánětlivě. Má blahodárný vliv na zažívání, zlepšuje látkovou výměnu, zmírňuje překyselení žaludku (snižuje vyměšování žaludeční kyseliny), léčí žaludeční vředy a gastritidu. Dále upravuje a regeneruje střevní mikroflóru. Zevně se používá k očním výplachům při zánětu spojivek. Obklady z tužebníku se dávají na klouby postižené revmatickými a artritickými bolestmi.";";";";";";0" 

Pěstování:

Množení:

Zajímavosti:

Účinky éterických olejů: