moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Lípa srdčitá
Tilia cordata
Malvaceae – Slézovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původní oblast výskytu je Evropa, vyjma nejsevernějších oblastí. Pěstuje se pro své dřevo, sbírá se i květ. 

Popis: Opadavý listnatý dlouhověký strom, až 30 m vysoký, s šedou, v mládí hladkou, později popraskanou borkou. Listy jsou střídavé, řapíkaté, okrouhle srdčité, 4 až 10 cm dlouhé, pilovité. Kvete od června do srpna pětičetnými květy, světle žluté až světle žlutozelené barvy, se stopkou a přirostlým světle zeleným listenem. Plodem je jednopouzdrý kulovitý oříšek, 5 až 7 mm v průměru. 

Léčení: Čaj z květů působí proti horečce a nachlazení, snižuje horečky, vyvolává pocení, uklidňuje dráždivý kašel. 

Pěstování: Preferuje slunné či polostinné stanoviště s lehkou výživnou zemí. 

Množení: Množí se semeny. 

Zajímavosti: Strom spjatý s lidmi, často vysazován na návsích a na oblíbených místech. Český národní strom a strom všech lidí slovanského původu. 

Účinky éterických olejů: Lípa, absolue - Typická květová vůně s balzámově medovým podtónem. Absolue se získává extrakcí z květů lípy srdčité. Lipový květ se tradičně používá na zklidnění dýchacích cest a ke zmírnění potíží při nachlazení, má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Na psychiku působí zklidňujícím a relaxačním účinkem, ulevuje při stresu a přepracovanosti. V péči o pokožku se hodí pro sušší pleť se sklonem k prvním vráskám.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.