moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Baobab
Adansonia digitata
Malvaceae - Slézovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: baobab prstnatý 

Původ a sběr: Baobab je strom 20 až 25 metrů vysoký, pochází z Afriky, je běžně rostoucí na celém africkém kontinentu. Roste v oblastech se suchým podnebím. V Africe ho nejvíce můžeme najít na Madagaskaru (ale i jinde i v Africe), roste i v severozápadní Austrálii. Jeho délka života je výjimečná a může se pohybovat mezi 2 000 a 3 000 lety. Ovocná buničina se používá v tradiční medicíně jako antipyretikum. Dužina jeho plodů je využívána v kosmetickém průmyslu.
 

Popis: Má nápadně tlusté kmeny a opadavé listy jsou dlanitě složené.  

Léčení: Přírodní kosmetický materiál získaný z dužiny plodů afrického stromu baobabu se využívá pro jeho silně hydratační účinky, vyhlazuje kontury tváře a napíná kůži, dodává pokožce měkkost a pružnost, viditelně zjemňuje až redukuje vrásky, což dodává pokožce jemnost a pohodu, rozjasňuje unavenou pleť, pleť vypadá mladší a krásnější. Aktivní látky v extraktu jsou polysacharidy tvořené kyselinou galakturonovou a xylosou, dále volné sacharidy, alfa hydroxy kyseliny (AHA*) a polyfenoly. Díky obsahu glukózy a xylózy se obnovuje přirozený vodní režim pleti. Kůže je rehydrována. Navíc na povrchu pokožky dochází ke zlepšení soudržnosti korneocytů.

*AHA: Aplikace AHA kyselin na pokožce snižuje vrstvu stratum corneum, což vede ke snížení nedostatků a zlepšuje vzhled povrchu kůže. Urychlují proces deskvamace (odlučování odumřelých kožních buněk), tím udržují optimální tloušťku epidermis a zvyšují metabolickou aktivitu živé epidermis. Působí na stavbu keratinového řetězce, zlepšuje se pružnost stratum corneum kůže.

 

 

 

Zajímavosti: Baobab je africký strom, oblíbený jednak pro svůj poetický český název, jednak pro svůj zajímavý tvar a dlouhověkost. Je zajímavé, že strom dokáže zadržovat velké množství vody (uvádí se až 100 litrů). Rovněž je známý svou dlouhověkostí - věk některých starších stromů je odhadován na 1 000 let a možná i více.