moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Šalvěj lékařská
Salvia officinalis
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem ze Středomoří. Sbírají se listy krátce před kvetením rostliny. 

Popis: Vytrvalý polokeř, vysoký 20 až 70 cm. Lodyha přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Listy vstřícné, řapíkaté, podlouhlé až eliptické, jemně vroubkované. V mládí jsou šedoplstnaté, později lysé, na líci s výraznými žilkami. Kvete v lichopřeslenech o 4 – 10 pyskatých, světle fialových květech od června do srpna. Plodem je tvrdka. 

Léčení: Působení šalvěje je velmi široké: snižuje pocení, působí protizánětlivě, baktericidně, svíravě, má protihlístové účinky, snižuje sekreci žláz včetně sekrece mateřského mléka. Antibiotických účinků se využívá při léčbě zánětů močových cest, bolestí v krku, při angíně, při gynekologických zánětech nebo zánětech zažívacího ústrojí. Zevně ji lze použít na špatně se hojící rány nebo jako kloktadlo při zánětu ústní dutiny, angíně nebo krvácení dásní. Protože thujon obsažený v silici je poměrně dosti toxický, není šalvěj vhodná k dlouhodobému podávání. Zdroj : J. Janča, J. A. Zentrich Herbář léčivých rostlin" 

Pěstování: Vyžaduje teplé, sušší, chráněné stanoviště s propustnou půdou. 

Množení: Snadno se množí semeny (výsev buď zjara do pařeniště nebo v srpnu přímo na stanoviště) nebo dělením starších trsů. Dobře zakořeňují i polovyzrálé řízky. 

 

Účinky éterických olejů: Hořce bylinná vůně s kafrovitými tóny. Posiluje cirkulaci energie a krve (neplodnost, přechod, vynechávající menstruace), pomáhá při krátkodechosti, posiluje imunitu, zmírňuje pocení, průjem, zlepšuje zažívání, posiluje nervy, koncentraci a paměť (vyčerpání, paralýza). Používejte pouze krátkodobě a v malých dávkách. Nepoužívejte v těhotenství a pro děti do 5 let. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.