zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Mateřídouška obecná
Thymus serpyllum
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Douška mateří, mateřinka, chodec, vonný tým, vlaská mateřídouška, tymián 

Původ a sběr: Původem ze západního Středomoří, nyní roste v celé Evropě až do nadmořské výšky 1900 m.n.m.. Sbírá se nať. 

Popis: Mateřídouška je nízký aromatický poléhavý keřík s plazivou lodyhou, na bázi dřevnatou, olistěnou s koncovým květenstvím. Listy jsou úzké, vstřícné až široce vejčité, přisedlé. Květy jsou drobné, mají růžovou až červenofialovou barvu, nahloučené v lichopřeslenech. Kvete od dubna do srpna. Plodem je tvrdka. 

Léčení: Čaj se používá při zánětech horních cest dýchacích – uvolňuje hleny. Zvyšuje vylučování žaludečních šťáv, zklidňuje nervovou soustavu, působí antirevmaticky a proti dně. 

Pěstování: Preferuje suchá slunná stanoviště, nesnáší zimní zamokření. Půda chudší, kamenitá. 

Množení: Častěji se množí dělením nebo řízkováním polovyzrálých výhonů v létě. Výsev ze semen na jaře jen pro trpělivé, nesnáší přemokření substrátu, snadno uhnívá. Větší úspěšnost prokazují letní výsevy. 

Zajímavosti: Při dlouhodobém užívání hrozí narušení činnosti štítné žlázy a podráždění ledvin. 

Účinky éterických olejů: Svěží kořenito-bylinná vůně s dřevitým nádechem. Má antibakteriální a protiplísňové účinky (záněty dutin, dráždivý kašel, svalové bolesti, revmatismus), používá se při únavě, bolestech hlavy, posiluje a zklidňuje nervy, rozptyluje smutek a melancholii. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.