zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Cist
Cistus ladaniferus
Cistaceae - cistovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Cist je až 2 metry vysoký keř s bílými květy s červenými flíčky rostoucí na západě Středomořských oblastí, a to pouze na křemičitých půdách. Patří do rodiny Cistacae a je též známý jako skalní růže. Cistus je slovo odvozené z řeckého "kistos" což znamená "stálezelený keř" a ladaniferus odvozený z "ledonu" označující tmavou pryskyřici, kterou rostlina produkuje. Ta byla využívána ve středověku v různých balzámech. pro léčbu vředů a jiných obtíží. Dnes se užívá jako fixační prostředek v parfemářství.  

 

 

 

 

 

Účinky éterických olejů: ÉO Cistu lze definovat jako velice bohatou, balzamickou, teplou dřevito-bylinnou vůni s medovými podtóny. Kombinuje se s dalšími éo jako je bergamot, cypřiš, kadidlo, skořice a další. Má meditativní účinek na psychiku a hluboce koncentruje mysl. Vzhledem ke svým adstingentním účinkům se hodí pro mastnou pokožku.
Alfa-Pinen se vyskytuje ve více jak 400 éterických olejích, je důležitým přírodním terpenoidem, jsou izomerací vznikají produkty, které jsou důležitými meziprodukty aktivních látek jako jsou umělé příchutě a léky. Alfa- Pinen se nezdá být karcinogenní ani antikarcinogenní a není u něj stanovena ani reprodukční toxicita. Avšak je zde možnost senzibilizace pokožky po autooxidaci alfa-pinenu na peroxidy při špatném skladování éo nebo je-li již starý. alfa-pinen a jeho oxdiační produkty jsou stanoveny v katerorii B - tedy středně alergizující.