zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Čekanka obecná
Cichorium intybus
Asteraceae - Hvězdnicovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: cikorka, bylina svatého Petra, čekanec, čagánek, německá káva, pocestník 

Původ a sběr: Domovinou je Evropa, severní Afrika a Asie. U nás roste hojně na suchých místech podél cest, loukách i mezích. Vyskytuje se od nížin po podhůří.
Čekanka roste jako bylina planě ale jsou i dvě vyšlechtěné odrůdy využívané jako zemědělské plodiny. Jedna je pěstována pro masitý kořen na náhražku kávy a druhá pro list jako zelenina.
Kořen byliny se sbírá na jaře, či na podzim. Květ těsně před rozkvětem, či brzy po rozkvětu. 

Popis: Vytrvalá bylina s vřetenovitým kořenem. V prvním roce vytváří listovou růžici a v druhém roce tvoří přímou větvenou lodyhu. První, přízemní listy jsou křídlatě řapíkaté a peřenoklané, listy na lodyze jsou kopinaté a chobotnatě zubené. Květem je úbor, má asi 4 cm v průměru. Květy jsou jazykovité, barva jasně modrá, zřídka i růžová, či bílá. Plodem je vejčitá, štětinami lemovaná nažka . 

Léčení: Kořen čekanky obecné ve formě tinktury podporuje normální činnost srdce a cév, jater a střevního traktu. Kořen se také přidává do čajových směsí k podpoře trávení a činnosti žlučníku. Vhodný je i k vnějšímu použití na ošetření kožních vyrážek, při vředech a nežitech. Květy lze využít jako odvar, či výluh na přípravu oční vody
Kořen obsahuje velké množství hořčin, tříslovin, slizovitých látek, silice, dále cholin, arginin, minerální látky (vápník, fosfor, hořčík, železo) a vysoký podíl inulinu (až 20 %). 

 

Množení: Množí se semeny či oddělkem kořene. 

Zajímavosti: Z kořenů čekanky lze připravit i zdravou náhražku kávy. Pražením se díky obsaženému inulinu a jiným cukrům dochází ke karamelizaci a tak má tato káva sytě hnědou barvu. Typická aromatická látka čekankové kávy se nazývá oxymethylfurfurol. Tento nápoj má povzbuzující účinky pro trávení.
Z mladých listů čekanky se připravuje výtečný salát. Čekankové puky (mladé výhonky) jsou velmi chutnou zeleninou.