vlčihorská zahrada, z.s.
zahrada
Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.Vinná réva | ||
Vitis vinifera
Vitaceae - Révovité
trvalka
|
||
Původ a sběr: Původ této prastaré kulturní rostliny není jasně definován. Někteří tvrdí, že vznikla z révy vinné lesní, jiní zas, že pochází z dnes již vymřelých třetihorních druhů. Sbírají se plody pro výrobu vína a jiných nápojů, ke konzumaci v syrovém stavu a také. Z jader vinných hroznů se získává rostlinný olej.
Popis: Je to dřevitá liána, která se zachytává pomocí úponků. Může být 2 - 30 metrů dlouhá. Má řapíkaté listy, které jsou na rubu pýřité a žlutozelené květy.
Léčení: Olej (lisovaný za studena či extrahovaný) se získává z jader vinných hroznů a má nejvyšší obsah kyseliny linolové ze všech olejů. Dále obsahuje steroly, flavony, slizy a vitaminy E a A. Má na pokožku regenerační, hydratační, zjemňující a vyživující účinky, zpomaluje její stárnutí. Velice rychle a dobře se vstřebává, proto je vhodný pro všechny typy pleti. Nezanechává pocit mastnoty a velice dobře ošetřuje i zralou pokožku se ztrátou elasticity. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. Olej z jader vinných hroznů (lisovaný za studena) je významným zdrojem omega-6 mastných kyselin, které pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Olej také obsahuje značné množství proanthokyanidinu, který má silně antioxidační a antibakteriální vlastnosti, proto je pomocníkem v boji s civilizačními chorobami. Obsažené slizy jsou známé svou schopností uklidňovat podrážděnou sliznici trávicího ústrojí. Protože voní i chutná jako víno, je jeho použití ve zdravé výživě nejen přínosné, ale i příjemné.
Pěstování: Vyžaduje teplou, dobře propustnou půdu, bohatou na živiny. Daří se jí na slunných místech.