zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Carotino - Palma olejná
Elaeis guineensis
Arecaceae - Arekovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Palma olejná pochází z rovníkové Afriky, respektive z oblastí Guiney. Odtud se následně rozšířila i do Ameriky. Dnes se pěstuje v celém tropickém pásmu od Malajsie, Indonésie, přes Africké státy (Nigérie, Zair) až po Ameriku (Brazílie, mexiko, Kostarika). 

Popis: 6- 20 m vysoký strom. Kmeny pokrývají, jako u většiny palem zbytky pochev opadaných listů. Korunu tvoří až 7m dlouhé listy s řapíky, jenž jsou lemované trny. Plodem jsou peckovice velké 20-50 cm o váze 3-30 kg. Každá rostlina vytváří 5-10 plodenství s celkem 800-2000 plody. Z plodů se získávají dva druhy tuků palmový olej a palmojádrový olej. 

Léčení: Olej se získává speciální patentovanou technologií - molekulární destilací. Olej Carotino se vyrábí z čerstvého palmového ovoce. Obsahuje zinek, vysoké množství beta-karotenu a vitaminu E, což je na první pohled zřejmé z jeho barvy. Neobsahuje transmastné kyseliny, které vznikají při rafinaci běžného palmového oleje, ani syntetická barviva. Je o něco méně nasycený než běžný palmový olej a obsahuje navíc kyselinu linolovou, která pokožce dodává výživu. Díky výrazné červené barvě není samostatně vhodný k masážím, zato výborně ošetřuje pokožku po opalování, nejlépe v kombinaci s jiným rostlinným olejem či bambuckým máslem. Obsažený karoten podporuje zdravou barvu pokožky a poskytuje kožním buňkám ochranu před škodlivým vlivem slunečního záření. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Doporučené kulinářské použití: olej se hodí do studené kuchyně a je odolný pro smažení a fritování, kromě výživných látek dodává jídlu také neobvyklou barvu. Díky šetrné technologii výroby si olej zachovává vysoké procento přírodního beta-karotenu, vitaminu E a nenasycených mastných kyselin. Karoten pak slouží v těle jako zdroj vitaminu A. Vitamin A přispívá k normálnímu metabolismu železa, udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému a podílí se na procesu specializace buněk. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.