zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Kokosový olej - Kokosovník ořechoplodý
Cocos nucifera
Arecaceae - Arekovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem je kokosovník zřejmě z jihovýchodní Asie. Pěstuje se v tropických oblastech a daří se jí na pobřeží moří a velkých řek. Pěstuje se pro své plody - kokosové ořechy. 

Popis: Až 30 m vysoká palma s typickými kruhovými jizvami na kmeni. Až 6 m dlouhé listy vyrůstají na vrcholku palmy. Samosprašné květy vyrůstají společně v paždí listů, visí v latách a mají žlutou barvu. 

Léčení: Přestože většinou se kokosový olej nabízí vysoce rafinovaný (někdy bývá označován jako destilovaný, řídký nebo lehký kokosový olej), skutečný panenský kokosový olej se lisuje z usušené bílé dužniny kokosového ořechu a má formu tuhého bílého kokosového „másla“, které při styku s pokožkou taje. Kokosový olej osvědčil výbornou skluznost a ještě krátce zůstává na pokožce. Pleť je po jeho aplikaci hladká a jemná, pokožku zvlhčuje a vytváří na ní ochrannou vrstvu. Velmi dobře se míchá s éterickými oleji, vyzkoušejte zejména některé sladké květové vůně pro dokonalý efekt exotické masáže. Hodí se jako součást hydratačních olejů pro suchou, citlivou a jemnou pokožku. Protože je kokosový olej dobře přilnavý, používá se tradičně také jako regenerační prostředek na vysušené či poškozené vlasy. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Doporučené kulinářské použití je pro přípravu cukrovinek, zálivek, exotických omáček a všude tam, kde se uplatní jemná kokosová chuť a vůně. 

 

 

Zajímavosti: Jedná se vlastně o kokosové „máslo“, které je v panenském stavu bílé a tuhé a taje při 25°C. V případě ztuhnutí lze zahřát před použitím v teplé vodní lázni. Olej má jemnou kokosovou chuť a výborně se hodí na přípravu cukrovinek a jiných pochutin. Jedná se o tuk silně nasycený, neměl by se tedy konzumovat ve větším množství.