zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Hořčice setá
Sinapis alba
Brassicaceae - Brukvovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: bělohořčice, bílá hořčice 

Původ a sběr: Hořčice setá je vyšlechtěný kultivar a původní planá odrůda pochází z planých druhů (Brassica carinata) severní Afriky. Semena se zpracovávají na olej, jenž má využití v potravinářství, lékařství, při výrobě mýdel, či v zemědělství jako zelené hnojivo pro rostliny, nebo krmivo pro hospodářská zvířata. 

Popis: Až metr vysoká rostlina s listy dvojího druhu. Spodní část stonku má listy dlouze řapíkaté, lyrovitě peřenodělené se zubatými okraji. Listy v horní části rostliny jsou čárkovité a po okraji hladké. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a dělí se na kalich a korunu. Uvnitř květu nalezneme šest tyčinek, čtyři jsou delší a dvě kratší. Plodem je šešule se zakončením v podobě zobáku porostlá tuhými chloupky. Semena mají žlutou barvu. Příbuzný druh Hořčice černá se liší hlavně tvarem listů a má černá semena. 

Léčení: Kvalitní olej se získává lisováním za studena ze semen hořčice, který naši pohanští předkové přidávali do kadidel a nálevů, aby znásobili sílu a odvahu válečníků. Účinky hořčičného oleje jsou prokrvující, zahřívací, povzbuzující a stimulující. Hlavní účinnou látkou je glykosid sinalbin, enzymy, olej, sliz a minerální látky, zejména draslík. Po požití rozdrceného semene dojde ke zvýšení tvorby žaludečních štáv a ke zrychlení peristaltiky střev. Hořčičný olej má nízký obsah nasycených mastných kyselin a obsahuje naopak důležité esenciální mastné kyseliny OMEGA 3 a OMEGA 6. Používá se jako hřejivý prostředek při masírování studených nohou nebo na masáže těla při zimomřivosti, prochlazení, nedostatku energie a celkové únavě. Prokrvuje pokožku a hodí se rovněž do masážních směsí či balzámů na bolesti kloubů a svalů způsobené chladem. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. 

Pěstování: Nenáročná na půdu a živiny, nemá jen ráda příliš velké zamokření. 

Množení: Množí se semeny. 

Zajímavosti: Obsahuje důležité esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek je nutná denní dávka minimálně 10 g omega-6 nebo 2 g omega-3 mastných kyselin. Olej je řídký a při ochutnání mírně pálí díky obsaženému hořčičnému éterickému oleji.
Jedná se také o významnou medonosnou rostlinu. Semena se využívají i jako součást pochutiny Hořčice. Mladé listy lze přidávat do jarních salátů.