zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Avokádo - Hruškovec přelahodný
Persea americana (Persea gratissima)
Lauraceae - Vavřínovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: aligátoří hruška 

Původ a sběr: Pochází z bažinatých oblastí střední ameriky. Strom dorůstá výšky až 15 metrů. Plody jsou hruškovitého tvaru barvy zelené až načernalé, dle zralosti a využívají se v potravinářství. Avokádo je lehce stravitelné a výživné. Ze sušené dužiny se získává lahodný Avokádový olej. Čerstvý olej má díky obsahu chlorofylu zelenou barvu, ta ale postupně časem přirozeně hnědne. 

Popis: Až 15 m vysoký strom s šedavou kůrou a tmavozelenými lesklými listy. 

Léčení: Avokádový olej se lisuje (za studena) ze zralé dužiny je zajímavý výrazně regeneračními účinky. Je vhodný k ošetření pokožky po menopauze. Obsahuje vyšší množství niklu, velké množství vitamínů A, B, E, D a sterolů (až 10%), které mohou být použity při léčbě artritických bolestí. Kvůli zelené barvě a typickému aroma se jako masážní olej k samostatnému použití nehodí, ale v masážních kompozicích udržuje pokožku vláčnou a hebkou. Při přecitlivělé pokožce může avokádový olej dobře nahradit senzitivující oleje. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Jako součást zdravé výživy užívejte několik lžiček denně. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a mononenasycených tuků, zejména kyseliny olejové. Ta společně s obsaženými steroly přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Pro tento účinek se doporučuje dávka nejméně 10 g kyseliny linolové denně. Olej je výborným podpůrným prostředkem při poruchách močových cest. 

Pěstování: Avokádo si můžete z pecky vypěstovat i doma, velice snadno klíčí. Nutné je substrát udržovat vlhký, ale drenáží zajistit aby nedošlo k jeho přemokření. Avokádo lze úspěšně pěstovat i doma, v květináči, plodit začne po 4-8 letech. 

 

Zajímavosti: Hruškovec roste téměř po celém světě, do Evropy jej přivezli španělští conquistadoři a indiánský název ahuaguatl přejmenovali na avokádo. Aztékové i domorodé kmeny využívaly několik částí stromu, používali je k léčení neduhů a jako ochranu pokožky.""