zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Argánie trnitá
Argania spinosa
Sapotaceae - Zapotovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: argánie trnitá, dvojčet trnitý 

Původ a sběr: Argánie je malý trnitý stromek jehož domovinou je jihozápadní území Maroka. Jinde se téměř nevyskytuje, proto je již celá jeho lokalita pod ochranou UNESCO. Její masité peckovice obsahují velké množství oleje. Ten je velmi ceněným artiklem v potravinovém i kosmetickém průmyslu. 

Popis: Dorůstá až 10 metrů se daří v polopouštním prostředí, má velmi hluboké kořeny. Plody argánie jsou podobné olivám, stromky plodí ve věku 5 let. Ovoce dozrává celý rok a postupně mění svou barvu ze zelené na žlutou, sklízí se obvykle v období mezi květnem a zářím. Jeden arganový stromek je ročně schopen vyprodukovat 10-30 kg plodů a na výrobu litru oleje je jich zapotřebí přibližně 100 kg. Jedná se tedy o vzácný olej. 

Léčení: Olej za studena lisovaný se vyrábí ořechů malých stromů rostoucích v jižním Maroku a v místní tradici je po staletí používaný na zkrášlení pokožky a udržení mladistvého vzhledu. Vyhlazuje a zjemňuje pleť, přirozeně pokožku chrání před vnějšími vlivy, hydratuje a dodává jí důležité bioaktivní látky. Olej obsahuje vysoké procento vitaminu E – alfa tokoferolu, proto je výjimečně schopným pomocníkem v ochraně pleti proti poškození volnými kyslíkovými radikály. Významný je také obsah nenasycených mastných kyselin, karotenů a fytosterolů. Arganový olej má silné regenerační a zvláčňující účinky a spolehlivě obnovuje vitalitu suché, vysušené, citlivé, poškozené nebo předčasně zralé pleti. Je vhodný jako jemný prostředek na ošetření očního okolí, může se používat jako pěstící noční olej nebo jako podklad pod denní krém. Jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému. Vzhledem ke specifické vůni se kosmetický olej (z nepražených semen) k vnitřnímu užití příliš nehodí.
Více se o druzích a vůni arganového oleje dočtete zde: http://blog.nobilis.cz/druhy-a-vune-arganoveho-oleje/ 

 

Množení: Semena argánie jsou dle některých zdrojů schopna zakořenit až poté, co projdou trávicím traktem koz. 

Zajímavosti: V Maroku je možné spatřit kozy pasoucí se na plodech a větvičkách argánií a mrštně se pohybující v korunách těchto stromů. V komerčním pěstování však již kozy do styku se stromy nepřichází. Berberské ženy používají olej k pěstění pokožky i pro kulinářské využití již po staletí. Potravinový olej je před lisováním pražen, aby získal příjemnější vůni a chuť.