zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Tymián obecný
Thymus vulgaris
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem ze západního Středozemí, nyní roste v Evropě i Asii vyjma nejsevernějších oblastí a Číny, také roste na Islandu, v jižním Grónsku i v severní Africe. Byl zavlečen i do Severní Ameriky. Sbírá se kvetoucí nať. 

Popis: Silně aromatický, 20 – 50 cm vysoký polokeř. Stonky na bázi dřevnaté, bohatě větvené, chlupaté. Listy vstřícné, křižmostojné, krátce řapíkaté, úzce kopinaté. Kvete od května do srpna světle fialově, světle růžově či bělavě ve vidlanovitém květenství na vrcholu stonku. Plodem je tvrdka. 

Léčení: Tymián působí antibioticky a dezinfekčně zejména proti mikroorganismům vyskytujícím se často v dutině ústní, dále má výrazný protiplísňový účinek, působí i proti některým prvokům a kvasinkám, částečně působí i proti herpetickým virům. Kromě toho snižuje nadýmání, křečovité bolesti (uvolňuje hladké svalstvo), usnadňuje odkašlávání, působí protizánětlivě, antioxidačně, protialergicky, užívá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní či angině. Vzhledem k toxicitě přítomného thymolu, který může narušovat ledvinová klubíčka, by nemělo být překračováno doporučené dávkování a ani by se tymián neměl užívat dlouhodobě, s opatrností by ho měli užívat lidé s onemocněním štítné žlázy a těhotné a kojící ženy . J. Janča, J.A.Zentrich- Herbář léčivých rostlin 

Pěstování: Vyhovují mu sušší slunná stanoviště s propustnou půdou. 

Množení: Semena nasejeme na jaře do skleníku nebo přímo na záhon – nezasypávat – klíčí na světle. Také možné množení vrcholovými řízky a to nejlépe na začátku léta. 

Zajímavosti: Oblíbené koření do nádivek, omáček, masa a zeleniny. 

Účinky éterických olejů: Intenzívní pronikavá bylinná vůně s fenolickým nádechem. Významný olej posilující funkce celého organizmu, působí zejména proti infekcím v dýchacím, močovopohlavním a zažívacím systému, posiluje srdce a krevní oběh, rozptyluje melancholii. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku, při vysokém krevním tlaku a pro děti do 30 měsíců. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.