moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Kopřiva dvoudomá
Urtica dioica
Urticaceae – Kopřivovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Nezmar vytrvalý 

Původ a sběr: Přirozeně se vyskytuje na severní polokouli, jako invazivní druh se šíří v Jižní Americe. Léčivá je celá rostlina. 

Popis: Královna bylin vysoká 0,5 - 1,5 m, lodyha vzpřímená, většinou nevětvená, tuhá, hranatá, dutá. Listy vstřícné, křižmostojné, široce vejčité, řapíkaté, zubaté. Květenství v klubíčkách tvoří prodloužené hrozny, květy jsou drobné, zelenavé, jednopohlavné. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy. Kvete od jara do podzimu. 

Léčení: Působí povzbudivě na metabolismus a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Kopřivová droga také účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum (při lehčích formách cukrovky, kdy ještě není nutné píchat si inzulín), protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka. J.Janča, J.A.Zentrich Herbář léčivých rostlin 

Pěstování: Rostlina roste v každé půdě i na každém stanovišti. 

Množení: Množí se dělením starších trsů a také velmi dobře samovýsevem. 

Zajímavosti: Mladé listy se na jaře používají v kuchyni jako špenát nebo do nádivek, vaří se také kopřivové pivo.