moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Kopretina řimbaba
Pyrethrum parthenium
Asteraceae – Hvězdnicovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původně pochází z jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie, u nás odedávna pěstována na zahradách. Ráda zplaňuje. Sbírá se kvetoucí nať, nejlépe na začátku kvetení. 

Popis: Bylina vysoká 0,5 - 1 m, s přímou, větvenou, hranatou lodyhou. Dolní listy jsou řapíkaté, horní přisedlé, široce vejčité, se 2 až 5 jařmy peřenoklaných úkrojků. Kvete od června do září bílými květy se žlutým vypouklým středem, které jsou uspořádány v chocholičnaté latě. 

Léčení: Působí proti horečce, rozšiřuje cévy, snižuje bolest, podporuje žaludeční aktivitu, působí protirevmaticky, proti migrénám, slabě projímavě, používá se při menstruačních bolestech či v šestinedělí. Užívá se nejčastěji ve formě tinktury nebo nálevu, při migrénách se doporučují i čerstvé listy (v případě prevence 1 list denně, při samotné léčbě maximálně 5 listů denně). Čerstvého listu lze použít i při zánětu středního ucha (list se jednoduše vsune do ucha). Nedoporučuje se však užívat řimbaby těhotným ženám a osobám užívajícím léky pro ředění krve. U některých jedinců se může při přímé konzumaci objevit v ústech vyrážka (vřídky) - v takovém případě je nutné samozřejmě léčbu zastavit. J.Janča, J.A. Zentrich – Herbář léčivých rostlin 

Pěstování: Preferuje slunné stanoviště a propustnou půdu, nenáročná, mrazuvzdorná. 

Množení: Snadno se množí samovýsevem, semeny (jarní výsev do pařeniště) nebo dělením starších trsů. 

Zajímavosti: Čerstvá i sušená nať odpuzuje moly.