moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Kontryhel obecný
Alchemilla vulgaris
Roasaceae – Růžovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Husí nožka, alchemilka, rosička 

Původ a sběr: Vyskytuje se téměř v celé Evropě, ve střední a severní Asii a ve východní části Severní Ameriky. Na jih zasahuje až na Kavkaz a do Himalájí, na severu do Grónska. U nás je velmi hojně rozšířen. Sbírá se nať. 

Popis: Bylina 10–40 cm vysoká s chlupatou lodyhou. Listy jsou okrouhle ledvinité, zvlněné, s 9–11 laloky. Od května do září kvete žlutozelenými kvítky uspořádanými do vijanu. Plodem je nažka. 

Léčení: Droga účinkuje protizánětlivě, svíravě, staví krvácení, mírně močopudně a tlumí křečovité stahy svalstva. Dle J.A.Zentricha je to jeden z nejlepších prostředků zejména při gynekologických potížích, neboť tlumí nadměrné krvácení při menstruaci a zároveň tlumí bolestivost a příznivě ovlivňuje psychiku, což kontryhel předurčuje i pro zmírnění klimakterických obtíží. Je-li podáván zároveň vnitřně i zevně, léčí bílý výtok. Zevně se užívá na výplachy při gynekologických zánětech a na hemoroidy, zmírňuje zároveň svědivost sliznic. 

Pěstování: Nenáročná bylina, preferuje vlhčí chudou půdu a polostinné nebo slunné stanoviště. 

Množení: Množí se dělením starších trsů. 

Zajímavosti: Ve středověku byla kontryhelu připisována kouzelná moc a byl rekvizitou alchymistů - odtud také jeho latinské rodové jméno.