moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Jahodník obecný
Fragaria vesca
Rosaceae – Růžovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: lesní jahoda 

Původ a sběr: Vyskytuje se od nížin po horská pásma Evropy a zasahuje i daleko na sever do oblastí Sibiře. V plané formě se však vyskytuje i ve východní Asii, v Japonsku, v Severní Americe, na Jávě, na ostrovech Mauritiu a Reunionu, v jižní Austrálii, na Tasmánii a na Novém Zélandu. Ještě před kvetením se sbírají a suší listy. Listy lze i fermentovat. Výbornou energeticky a výživově hodnotnou lahůdkou jsou plody. Obsahují až 8% cukru a mnoho minerálů a vitamínů. U jahodníku lze sbírat a využívat celou rostlinu, včetně kořenu, ten se ale sbírá na podzim, či časně zjara. 

Popis: Vytrvalá, 5-20 cm vysoká rostlina. Roste planě na slunných mezích, pasekách a podél cest. Oboupohlavné bílé květy mají pětičetný kalich s pěti korunními lístky. Kvítka jsou uspořádána v řídkých vrcholičnatých květenstvích. Každý květ má větší počet přisedlých semeníků a mnoho tyčinek. Semeníky po opylení dozrávají v plody zvané nažky. Současně se zvětšuje květní lůžko, jež v době zrání dužnatí a červená. Vzniká tak souplodí nažek zapuštěných do povrchu červeně zbarvené dužniny neboli jahoda. Ta je často bývá nesprávně označována jako plod. 

Léčení: Listy či kořen se přidávají do čajových směsí podporujících látkovou výměnu. Je také vhodný při průjmech a cévních potížích jako jsou hemoroidy. Využití najde i při zánětech močových cest. Působí příznivě na celé tělo a čaj lze pít bez omezení. 

Pěstování: Velmi nenáročná rostlina, má ráda světlé stanoviště, ve stínu příliš neplodí. 

Množení: Rozmnožuje se vegetativně přízemními šlahouny. 

Zajímavosti: Fermentované listy se podobají svou chutí ruskému čaji.