moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Hluchavka bílá
Lamium album
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: hluchá či planá kopřiva, planá bazilika 

Původ a sběr: Jedná se o plevelnou bylinu, jenž se z Evropy rozšířila i do mírného pásma severní Asie a Severní Ameriky. Hluchavka kvete od května do září. Sbírají se hlavně květy (Flos lamii albi), které se suší do čajových směsí. Na koupele lze sbírat i celou kvetoucí nať (Herba lamii albi). Kvete od května do září. 

Popis: Vytrvalá bylina dorůstající 30-50 cm. Čtyřhranná lodyha je přímá a nevětvená. Clupaté listy jsou vstřícné, jemně chlupaté a se zašpičatělou čepelí, jenž je u řapíku srdčitě vykrojená. Okraj listu je hrubě pilovitý. Kvete bílými až nažloutlými souměrnými květy, které vyrůstají v úžlabí horních listů. Květy jsou složeny z pětizubého kalichu a dvoupyskou korunou, jsou uspořádené v pěti až osmikvětých lichopřeslenech. Nakvétá postupně odspodu nahoru a květy voní příjemně po medu. 

Léčení: Obsahuje významné množství saponinů a dalších významných látek. Používá se do čajových směsí jako močopudný prostředek, dále při onemocnění dýchacího a trávicího ústrojí. Působí uklidňujícím , hojivým a desinfekčním způsobem. Dle Zentricha je její hlavní použití hlavně v gynekologii, kde napomáhá při výtocích a při nepravidelné menstruaci. Déle ji lze použít k upravení střevní činnosti. Využití má široké a je to dnes neopomíjená bylina používaná ve farmacii. 

Pěstování: Má ráda vlhčí a zastíněné stanoviště, ale jinak je nenáročná na půdu i podmínky. 

Množení: Semeny, či odkopky. 

Zajímavosti: Kvůli podobnosti s kopřivou získala mnoho připodobňujících lidových názvů. Je to významná včelařská rostlina poskytující velké množství nektaru.