moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Bambucké máslo KARITÉ - Máslovník africký
Butyrospermum Parkii Butter
Sapotaceae - Zapotovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: karité, shea 

Původ a sběr: Vyskytuje se v tropické Africe v pásu savan v nadmořských výškách od 100 do 1200 metrů.
Sbírají se plody pro jejich jedlou dužinu a také semena. 

Popis: Jedná se o opadavý strom dorůstající výšky 8 až 15 metrů, někdy i 25 metrů. Mladé rozvíjející se listy jsou rezavě červené a chlupaté. Květy jsou bílé až smetanové a rozvíjejí se před vyrašením listů. Plodem je žlutá, oválná, 5-8 cm velká bobule, která obsahuje 1 - 2 kulovitá hnědočervená semena. 

Léčení: Zdroj rostlinného tuku. Vyčištěný tuk (bambucké máslo) je používán na smažení i jako margarín. Od pradávna se tuku získaného ze semen používalo jako balzámu na menší popáleniny, při bolestech svalů a revmatických obtížích a jako ochrany pokožky před vysušením při slunečním záření či mrazu. 

Pěstování: Daří se mu na otevřených, slunných stanovištích zejména na suchých, jílovito-písčitých půdách. Vyhýbá se bažinatým a zaplavovaným stanovištím a těžkým vlhkým půdám. 

Množení: Ze semen. 

Zajímavosti: Dřevo stromu je tvrdé a tak se využívá na stavby obydlí i lodí. Máslo získané z plodů je hojně využíváno i jako náhražka za dražší kakaové máslo, protože je složením velmi podobné. Z pryskyřice - latexu se vyrábí lepidlo.