moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Arnika - Prha arnika
Arnica montana
Asteraceae - Hvězdnicovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: prha chlumní, arnika horská, prha kozí, arnika 

Původ a sběr: Pochází z Evropy, z jižní části kontinentu od Portugalska po Jižní Karpaty, na severu od jižního Norska po Pobaltí. V Čechách se vyskytuje roztroušeně v horských oblastech, na Moravě pouze v Hrubém Jeseníku, v Moravskoslezských Beskydech a na Dačicku.
Sbírají se květy, nať a kořeny. 

Popis: Rostlina se vyznačuje přízemní růžicí listů a plazivým oddenkem. Výška se pohybuje mezi 20 - 60 cm. Květy jsou žluté až žlutooranžové. Plodem je nažka. 

Léčení: Arnika je prastará léčivá rostlina, byla a dosud je ceněna tinktura z květů této byliny, škála jejího používání byla velice široká od pohmožděnin a revmatismu, až po léčbu mrtvice. Používá se při trombóze, krevních podlitinách a pohmožděninách, při zánětech sliznice ústní a také při kožních onemocněních. V homeopatii se používá proti křečím a jako regulátor oběhu krve. Protizánětlivé působení arniky se nejčastěji využívá při ekzémech a zánětech kůže. Arnika se užívá i jako vlasový a kosmetický přípravek. Ve velkém množství může být jedovatá. Bylina má velmi silné účinky, je nutné dbát na dodržení doporučeného dávkování. Jeho překročení může způsobit při vnějším použití podráždění nebo dokonce spálení pokožky, při vnitřním používání závratě, bezvědomí nebo alergické reakce. Účinků arniky je úspěšně využíváno i v homeopatii, kde se využívá jako prostředek proti úrazovému šoku, natažení svalů, na pásmovou nemoc, pří rekonvlescenci po operacích a při pohmožděninách. 

Pěstování: Má ráda kyselou půdu. Daří se jí v polostínu i na sluníčku. Snadno se dá vypěstovat ze semen, k substrátu je ale nutné přidat písek, protože potřebuje propustnější půdu. 

Množení: Semeny. 

Zajímavosti: V současné době je arnika chráněná a její volný sběr v přírodě již není možný.