moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Tamanu - Kalaba obvejčitá (domba)
Calophyllum inophyllum
Clusiaceae - Terepovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: pona obvejčitá, domba 

Původ a sběr: Původem z tropické Asie. Sbírají se plody, z jejichž jader se získává rostlinný olej. Dále se využívá kůra, ze které se získává pryskyřice užívaná jako lokální anestetikum. 

Popis: Kalaba je statný strom, který dorůstá výšky 10 - 15 metrů. Jeho kmeny mají průměr až 1 metr. Listy má střídavé a kožovité. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a jsou nápadně vonné 

Léčení: Tamanu je název, který se na ostrovech v jižních mořích používá pro olej z kalaby obvejčité neboli domby. Lisuje se (za studena) ze sluncem usušených jader plodů, je tmavě zelený a má specifické aroma. Je velmi hojivý, silně analgetický a protizánětlivý, pomáhá zacelovat rány a jizvy. Tradičně se v přírodním léčitelství používá i k hojení vředů a těžkých ran, proti bolesti při revmatismu, ischiasu či pásovém oparu. Protože tamanu olej obsahuje protizánětlivé, antibiotické a antiseptické látky, je výborný jako součást ochranných a zklidňujících gelů, krémů či balzámů. Nehodí se samostatně na masáž, zato je výborný k lokálnímu použití při plísních pokožky a drobných poraněních jako jsou štípance či boláky, v přípravcích na bolestivé klouby, namožené svaly i na neuralgické bolesti. Tamanu olej je vhodné synergicky doplňovat éterickými oleji podle požadovaných účinků. Při použití je třeba mít na paměti, že zvyšuje místní prokrvení pokožky. Jemnou masáží vtírejte do pokožky. Tamanu olej nedoporučujeme pro vnitřní užití. 

Pěstování: Tomuto stromu se nejlépe daří v nejnižších nadmořských výškách, a to především v oblastech navazujících na písčité pláže.