moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Česnek medvědí
Allium ursinum
Amaryllidaceae - Amarylkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: cikánský česnek, česnek planý, lesní česnek, divoký česnek, hadík, lenek 

Původ a sběr: Evropský druh, areál rozšíření zasahuje od Kavkazu po jižní Španělsko. Brzy na jaře se sbírají listy, dříve než rostliny vykvetou. Využívat lze také cibulky. Listy se nesuší (sušením se snižují účinné látky), lze je zamrazit, nebo z nich připravit tinkturu. 

Popis: Rostlina je 10-45 cm vysoká s podzemní cibulí. Cibule je bělavá až nažloutlá, má podlouhlý tvar, velikost cca 4-6 x 1-2 cm. Listy jsou přízemní, řapíkaté, čepele jsou úzce eliptické až úzce vejčité, cca 10-20 cm dlouhé a 2-5 cm široké. Květy jsou uspořádány do květenství, jedná se o lichookolík (stažený šroubel), který je polokulovitý, celkem řídký, obsahuje asi 10-20 květů, pacibulky chybí. Plodem je tobolka. 

Léčení: Má podobné použití a účinky jako česnek kuchyňský, ale využití má širší. Na jaře lze konzumovat čerstvé listy a přidávast je do polévek, posypem na přílohy, do pomazánek, či salátů. Cibule lze konzumovat celoročně, nejlépe ale až po zatažení listů do země. Listy i cibule čistí krev, působí proti parazitům a posilují zažívání. Chcete-li využít potenciál rostliny celoročně, hlavně jako antibiotikum, antivirotikum, posilovač paměti a cév, připravte si z čerstvých listů a pálenky tinkturu. 

Pěstování: Vlhkomilná a stínomilná rostlina rostoucí často v zamokřených okolí potoků. Ráda roste ve skupinách, kde se pak množí samovýsevem. 

Množení: Cibulky či semena lze sít, či sázet přímo na stanoviště, či si je předpěstovat.