moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Eukalyptus radiata
Eukalyptus radiata
Myrtaceae - Myrtovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: eukalyptus zářivý 

Původ a sběr: Původem jsou eukalypty (blahovičníky) ze savan Austrálie a Malajsie. Zahrnují až 350 většinou stromovitých druhů. Parovodní destilací listů se získává éterický olej. Listy s oblibou konzumují koaly a některé druhy vačic. 

Popis: Až 45- 65 m vysoký neopadavý strom. Má šedohnědou, vláknitě se odlupující kůru. Juvenilní listy jsou úzce až široce kopinaté. Adultní listy jsou čárkovité až kopinaté, 7-15 × 0,7-1,5 cm velké. cEukalypty se dle některých zdrojů mohou dožívat 500-1000 let. 

Léčení: Antibakteriální, proti­virový, usnadňuje vykašlávání, protizá­nětlivý. Svou vůní působí chladivě, osvěžuje a dodává energii. 

 

 

Zajímavosti: Tento druh byl první, ze kterého byl komerčně získáván eukalyptový olej. 

Účinky éterických olejů: Typická intenzivní pronikavá vůně. Má vynikající protiinfekční účinky, zejména v oblasti ORL, dýchacího a močového systému a je rovněž účinný proti kožním infekcím, používá se zejména při akutních dýchacích infekcích, je vhodnější v těhotenství a oblíbenější u dětí, lze jej použít ve velmi nízké koncentraci již od 9. týdne věku dítěte.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Podrobné informace o možnostech použití éterických olejů najdete v letáku. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.