moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Kadidlovník pravý
Bursera sacra
Burseraceae - Březulovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: kadidlovník posvátný, thus, olibanum, kadidlový strom 

Původ a sběr: Kadidlovníků je asi 25 druhů a vyskytují se v tropické Africe a Asii. Tento druh roste hlavně v trnitých savanách východní Afriky a jižní Arábii. Pryskyřice je tisíce let využívaným léčebným prostředkem. Mléčná šťáva vytékající z poraněné kůry vytváří světle žlutá, lehce hnědavá nebo průsvitná zrna. 

Popis: Kadidlovník pravý je stromek jenž má štíhlý kmen jehož hnědožlutá kůra se každý rok v tenkých lupenech slupuje. Má lichozpeřené listy a bílé květy, které jsou v hroznech skládajících bohaté laty. Plody jsou trojboké, 2-3pouzdré peckovice obsahující v každém pouzdře křídlaté semeno. Roní z přirozených trhlin nebo zářezů do kůry klejopryskyřici, jež tuhne ve známé kadidlo olibanum. Obsahuje 60-70 % pryskyřice, 27-35 % gumy a 3-8% silice, hořčiny a jiné látky. Uplatňuje se při výrobě parfémů, kosmetických přípravků, limonád a pečiva.*
* zdroj: Užitkové rostliny tropů a subtropů, Pavel Valíček a kolektiv, Academia 2002"" 

Léčení: Od starověku byl používán jako všelék. Nejen v kostelech se stále ještě využívá tato pryskyřice formou vykuřovadla, jelikož jeho vůně navozuje meditaci a má desinfekční a imunostimulační vlastnosti. Jeho účinky lze využít při bronchitidě a nachlazení, dále zklidňuje dech a ulevuje při astmatu, v kosmetických a léčebných přípravcích urychluje hojení jizev a ran, které desinfikuje a zlepšuje stav zralé pleti. 

 

 

Zajímavosti: Klejopryskyřice z kadidlovníku je známá i z bible jako dar tří svatých králů Ježíšovi. Používala se i dobách antiky. 

Účinky éterických olejů: Meditativní, teplá, sladce kořenno-balzámová vůně. Jeden z nejlepších olejů na problémy nervového původu, ulevuje při nervovém napětí, úzkosti, depresi a nespavosti, je protikřečový a pomáhá při celé řadě dýchacích obtíží, pročišťuje mysl a navozuje meditaci.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.