moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Jalovec obecný
Juniperus communis
Cupressaceae - Cypřišovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Jalovec pochází z Euroasie a jeho výskyt je omezen na severní polokouli. V ČR je ve volné přírodě neprávem na ústupu a proto se jedná o ohrožený druh. Sbírají se nepravé plody zvané jalovčinky, které jsou zralé v pozdním podzimu druhého roku dozrávání. Jalovčinky se zpracovávají na mnoho způsobů, sušené se přidávají se do čajových směsí, do likérů, nebo se destilují a vzniká tak éterický olej. Některé éterické oleje mohou být i z pryskyřice. K zábalům a koupelím lze využívat i mladé výhonky. 

Popis: Stálezelený, neopadavý a pomalu rostoucí dvoudomý keř, či stromek. Roste na horských kamenitých svazích. Dorůstá 4-12 metrů. Kvete v dubnu až květnu žlutými kvítky. Plody dozrávají až v druhém roce na samičích rostlinách. Jsou 6-13 mm velké, černomodré barvy, obsahují 2-3 semena. Jehlice rostou v trojčetných přeslenech a jsou 10-15 mm dlouhé. Uprostřed každé špičaté jehlice je bílý žlábek. Hnědá kůra má tendenci se odlupovat v pásech. 

Léčení: Léčení pomocí jalovce je známo již v antice. Hojně využíván byl i ve středověku. Působil jako všelék a to pro své desinfekční vlastnosti, napomáhal k urychlení hojení ran i porodu, také má močopudný a horečku snižující účinek. Lze jej použít i u revmatu a potížích spojených s lymfou. 

Pěstování: Má rád na živiny chudá stanoviště, dobře snáší střídání sucha a zamokření. 

 

Zajímavosti: Z alkoholických nápojů dodává jalovec specifickou chuť právě ginu. V kuchyni se jalovčinky používají do marinád na zvěřinu a do nádivek drůbeže. Jalovec zasazený v blízkosti vchodu do domu by měl prý údajně odhánět čarodějnice. 

Účinky éterických olejů: Velmi kvalitní himalájský olej z jalovčinek z nadmořské výšky nad 3000 metrů nad mořem má typickou hořce bylinnou vůni. Výrazně posiluje ledviny a močový systém, je močopudný, pročišťující a protirevmatický, užívá se při otocích, zánětech močového měchýře, močových kamenech, studených končetinách, je účinný proti dně, revmatitidě, artritidě, bolestech kloubů, únavě, očišťuje od negativních myšlenek. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.