moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Grapefruit
Citrus decumana
Rutaceae – Routovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem je grapefruit z Antil. Největším pěstitelem jsou USA (Florida, Texas, Arizona, Kalifornie) s téměř 90% světové produkce. Pěstuje se také v Izraeli, Argentině, Brazílii, na Antilách, ale i v mnoha zemích Středomoří. 

Popis: Grapefruit je středně vysoký strom dorůstající obvykle do 10 m. Listy jsou eliptické až oválné, tupě špičaté. Velké květy jednotlivé, nebo v chudých hroznech. Korunní lístky bílé, pětičetné. Plodem je zvláštní typ bobule tzv. hesperidium. Plody jsou velké, většinou kulovité, někdy mírně zploštělé nebo hruškovité. Povrch je hladký zelenavý, žlutý nebo načervenalý. 

Léčení: V oplodí se nachází mnoho siličnatých nádržek, ze kterých se získává lisováním silice. Plod je využíván jako stolní ovoce, nebo se zpracovává na kompoty, džusy apod. Dužina obsahuje významné množství vitamínu C, dále vápník, flavonoidy a typický hořký glykosid naringin. Obsažená kyselina galakturonická, má příznivý vliv na naše cévy že rozpouští vápenaté usazeniny v cévách a snižuje obsah cholesterolu v krvi. Velký obsah pektinu také napomáhá snižování hladiny nebezpečných tuků v krvi a navíc je prevencí proti rakovině žaludku, slinivky a střev. Ze semen lze také účinné látky extrahovat pomocí rostlinného glycerinu. Tento extrakt má vysoký obsah bioflavonoidu a přispívá k mikrobiální rovnováze tělesných orgánů a tkání. Použít lze tento extrakt ať už na pokožku, tak i jako doplněk stravy. Najdete jej pod názvem Extrakt z grepových jader, či jako Grapefruitové jádro. Více o účincích a použití extraktu si můžete přečíst v článku na Blogu Nobilis Tilia s.r.o. "Grapefruitové jádro – pomocník proti bakteriím". Odkaz zde: http://blog.nobilis.cz/grapefruitove-jadro-pomocnik-proti-bakteriim/ 

 

 

 

Účinky éterických olejů: Příjemná svěží hořce kořenná vůně. Olej pročišťuje lymfatický systém a napomáhá vylučování toxinů (celulitida, otoky, nadváha, arterioskleróza), posiluje a čistí zažívání (zácpa, bolesti hlavy způsobené pomalým zažíváním), uvolňuje nervové napětí, úzkost a deprese. Nevystavujte pokožku přímému slunci ani soláriu 12 hodin po použití oleje.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.