moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Eukalyptus globulus - Blahovičník kulatoplodý
Eucalyptus globulus
Myrtaceae - Myrtovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: blahovičník australský 

Původ a sběr: Původem jsou eukalypty (blahovičníky) ze savan Austrálie a Malajsie. Zahrnují až 350 většinou stromovitých druhů. Parovodní destilací listů se získává éterický olej. Listy s oblibou konzumují koaly a některé druhy vačic. 

Popis: Až 45- 65 m vysoký neopadavý strom. Kůra stromu je hladká a díky tomu, že se v pásech samovolně olupuje vytváří skvrny od šedé až po hnědočervenou. Listy špičaté šedo-modré barvy, dle stáří od 10 po 30 cm dlouhé. Květy vyrůstají z úžlabí listů. Plodem jsou polokulaté, až 3 cm velké tobolky. Eukalypty se dle některých zdrojů mohou dožívat 500-1000 let. 

 

 

 

 

Účinky éterických olejů: Kořenitá intenzivní kafrová vůně. Jeden z nejúčinnějších olejů při infekcích ORL, dýchacích a močových cest, napomáhá vykašlávání a celkově posiluje, působí proti kožním bakteriálním a kvasinkovým infekcím, ulevuje při revmatizmu, svalových bolestech a neuralgiích, ničí choroboplodné zárodky v ovzduší. Nepoužívejte pro děti do 30 měsíců.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.