moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
Anýz pravý
Pimpinella anisum
Apiaceae - Miříkovité
jednoletá
 
 

Lidové názvy: bedrník anýz, bedrník menší, bedrníček, hanýsek, anýzový bedrníček 

Původ a sběr: Anýz pochází pravděpodobně z východního středomoří, z Egypta či Cypru. Nyní je významným pěstitelem východní Indie, z Evropy je to pak Bulharsko. Pěstuje se také v České republice, hlavně v teplých oblastech jižní Moravy. Anýz se pěstuje hlavně na semeno. Sbírá se a uměle dosušuje v srpnu. 

Popis: Jednoletá bylina dorůstající výšky asi půl metru. Má přímou a mělce rýhovanou a pýřitou lodyhu. Spodní listy jsou ledvinovitého tvaru, řapíkaté horní listy jsou dvakrát až třikrát přeslenosečné. Květenství tvoří 4-9-ti paprskové okolíky, jejichž okolíčky mají stejný počet květních stopek, kolik paprsků má okolík. Plodem je dvounažka obsahující až 2% éterického oleje. 

Léčení: Anýzu se využívalo kulinářsky i léčebně od starověku. Semínko se přidává do chleba, zelných pokrmů či nakládání okurek i do pečiva. Tedy všude tam, kde lze využít i jeho protinadýmavé a trávení podporující vlastnosti. Léčebně se jako nálev podává jako protikřečový a analgetický prostředek hlavně v trávicím traktu. Zmírňuje kašel a napomáhá odhlenění. Přispívá také k tvorbě mléka kojících žen. 

Pěstování: Má rád propustné půdy s obsahem vápníku. Seje se přímo na stanoviště v březnu až dubnu do lehké půdy bohaté na živiny. Z 1 aru je výtěžnost asi 10 kg. 

Množení: Výhradně semeny. 

 

Účinky éterických olejů: Ze 100 kg semen lze získat 1,5 - 5,5 kg éterického oleje, jenž má sladkou anýzovou vůně. Napomáhá trávení a vylučování, zmírňuje křeče, vhodný při srdečních palpitacích, menstruačních potížích a zahlenění dýchacích cest, podporuje tvorbu mateřského mléka, zmírňuje úzkost, přílišné přemýšlení a starosti. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku, v těhotenství a pro děti do 30 měsíců. Nepoužívejte při endometrióze a na estrogenu závislých zhoubných nádorech. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.