zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
>> zahradníkovy vychytávky

 Hnojivo z vlastních zdrojů


hnojivo1.jpg

 

Kopřivy můžeme vnímat jako nevítané, ale pokud jim necháme v zahradě určené, i když malé místo, budeme vědět, že právě tento trs je pro nás zdrojem čistých a zdravých listů na špenát i na čaj.



Kopřiva dvoudomá

je bylina známá svými blahodárnými účinky pro náš organizmus – od jeho povrchu až po buňky krve – čaj z něho živí naše vlasy a pokožku hlavy, podporuje systém vylučování toxinů z těla, čistí krev a játra a tím posiluje i nehty a kůži a naše oči. Pokud tedy chceme mít vždy po ruce její čerstvé listy a pravidelně kopřivu sklízet, můžeme si jí pěstovat klidně v zeleninovém nebo květinovém záhonu.


Každá rostlinka potřebuje občas trochu přiživit, přihnojit. Nechceme-li nakupovat syntetická hnojiva nebo nemáme blízko dobrý zdroj zvířecího hnoje, můžeme si ho vyrobit sami.


Jícha

hnojivo2.jpgPokud nám kopřiva přeroste přes hlavu, můžeme z ní naložit tzv. jíchu, což je studený výluh z rostlin, které za pár dnů pravidelného míchání změní na rostlinné hnojivo.
Když začne být trošku „cítit“, je čas jíchu naředit vodou. Je to opravdu silné hnojivo, kterým můžeme rostliny i spálit stejně, jako hnojivem umělým. Jíchou pak rostliny  zaléváme.

Dobrý čas na zálivku je buď během deštivého období, anebo je potřeba rostliny ještě pořádně prolít vodou.

Jíchu lze připravit i z jiných rostlin, než je kopřiva. Často jsou používané Kostival lékařský pro svoje velké listy anebo bobovité plodiny. Vhodné je ve své podstatě cokoliv, co bujně roste – a pak přirozeně obsahuje hodně živin. Můžeme vyzkoušet i čerstvě posekanou trávu, jen dávejme pozor na obsah semen plevelů, které bychom si mohli zanést na záhon. Když nestihneme včas posekat, pak použijeme cedník při nalévání do konve.