zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
>> zahradníkovy vychytávky

listi.jpgMnoho již bylo napsáno
o listech některých stromů a jejich (ne)rozložitelnosti.

Ořech ani dub nebyly na tuto planetu zasazeny proto, aby jejich listí bylo jedovaté anebo naprosto odolné rozkladu. To bychom se již po staletí brodili v pohoří jejich listů ...

Ono ale každý rok nakonec přece jen „zmizí“.

Je pravdou, že pod ořechem a dubem se nedaří některým rostlinám, a je to proto, že jejich listy obsahují tříslovinu, silici a hořčinu jugion, která brání klíčení semen. Toho se dá využít například tak, že listí navezeme na záhon, kde tušíme mnoho plevelných semen, třeba z čerstvého kompostu.

Přes zimu se díky srážkám a sněhu tyto látky do půdy v záhoně vylouhují a plevel nebude na jaře klíčit a růst. Je ale třeba listí ze záhona na jaře odstranit (na kompost, kde při smíchání s dalším materiálem opravdu ničemu nehrozí a nakonec se rozloží) a pěstovat v prvním roce raději předpěstované sazenice. Na ty nemají zmíněné látky žádný negativní vliv. Pokud listí z těchto stromů netvoří naprostou většinu v našem kompostu, nemusíme ho pálit, a to platí i o listech ostatních stromů. Stačí je smíchat s již existujícím kompostem a věřit přírodě, že do jara bude o rozklad postaráno.

O kompostu a pěstování budou probíhat od jara zase praktické kurzy v zahradě.

listi2.jpg