moje přírodní lékárna

Moje přírodní lékárna je průvodcem a rádcem při řešení vašich zdravotních obtíží.
>> potíže

Jaké formy aromaterapie zvolit při kašli?

Pro správnou volbu éterických olejů je důležité rozlišit, zda-li se jedná o kašel produktivní nebo suchý. I suchý kašel je způsobovaný hleny, které ale nelze vykašlat, a proto bude přístup k aromaterapeutickému ošetření v prvním případě zaměřený na čištění, ve druhém pak především na rozpouštění hlenů, zmírnění dráždění a podporu vykašlávání. Vhodné jsou inhalace (zejména s oleji bohatými na monoterpeny a oxidy) i koupele a nezbytnou součástí je vtírání aromaterapeutické směsi do hrudníku a zad, alespoň 2x denně.

Při produktivním kašli doporučujeme směs následujících éterických olejů smíchaných s mandlovým olejem, lisovaným za studena (100ml): eukalyptus radiata (18 kapek), ravintsara (15 k.), cypřiš (12 k.) a yzop (3 k.).

Při suchém kašli je vhodná směs éterických olejů benzoe (15 kapek), rozmarýnu (10 k.), borovice (10 k.), levandule-spaik (10 k.) a vavřínu (5 k.) ve 100 ml mandlového oleje.

Všechny jmenované oleje navíc posilují imunitu a celý dýchací systém, takže jsou pomocníky nejen v boji proti akutnímu onemocnění, ale zvyšují také dlouhodobou obranyschopnost organizmu. Směsi jsou vhodné pro děti od dvou let, ale počet kapek ve 100 ml oleje snižte na polovinu.

Jaké čaje pít?

Je naprosto nezbytné při kašli zvýšit příjem tekutin, ať už ve formě prosté teplé vody nebo bylinných odvarů. Čím více vypijete tekutin, tím snadněji se budou hleny ředit a vykašlávat. V tradiční čínské medicíně je dobře známý vztah mezi zažívacím ústrojím a dýchacími cestami. Proto je pro rychlou a úspěšnou léčbu kašle nutné omezit v jídelníčku všechny zahleňující potraviny – mléčné výrobky, sladkosti, pomeranče, červené maso a sycené limonády.

DOPORUČUJEME:
BYLINNÉ ČAJE
ÉTERICKÉ OLEJE