zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Oman pravý
Inula helenium
Asteraceae – Hvězdnicovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původní oblastí rozšíření je v pásu od západní Evropy po východní Sibiř a severozápadní Indii. Využívá se především kořen. 

Popis: Tato statná bylina dorůstá do výšky 100 - 250 cm. Lodyha je přímá, chlupatá, rýhovaná a větví se až v horní části. Přízemní listy jsou vejčitě eliptické, lodyžní listy jsou široce vejčité a srdčitě objímají lodyhu. Žluté květy mají 6- 7 cm v průměru a vykvétají jednotlivě od června do srpna. 

Léčení: Pozitivně působí na tvorbu žaludečních šťáv a střevní peristaltiku, rozpouští hlen, usnadňuje odkašlávání, povzbuzuje trávení. Má silné antibakteriální účinky. Zevně proti kožním vyrážkám a špatně se hojícím mokvavým lišejům. Tinktura k kořene je silným životabudičem po dlouhodobé nemoci. Není vhodný pro těhotné ženy. Dříve se z něj vyráběly i léčivá vína, sirupy či tinktury. Léčivé víno mělo poetické jméno - víno svatého Pavla. 

Pěstování: Vyhovují slunná i polostinná stanoviště s vlhčí výživnou půdou. 

Množení: Množí se semeny (výsev v březnu do pařeniště), kořenovými řízky nebo dělením trsů. 

Zajímavosti: Ve starých herbářích se dočtete návod pro osamělé dívky a paní - nošení omanu pravého na růžových šatech přivolá lásku.