zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Měsíčnice vytrvalá
Lunaria rediviva
Brassicaceae – Brukvovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: Měsíčenka zostřená, měsíčnice lesní 

Původ a sběr: Původně z hornatých částí střední a jihovýchodní Evropy a západní Sibiře. Zavlečena do Severní Ameriky a na Nový Zéland. Sbírají se listy a semena. 

Popis: Statná bylina s plazivým oddenkem, až 120 cm vysoká s přímou lodyhou.Dolní listy obvykle vstřícné, okrouhle vejčité, nepravidelně zubaté. Lodyžní listy řapíkaté, vejčitě kopinaté. Kvete od května do července bílými až světlefialovými květy uspořádanými do složeného hroznu, voní. Plodem je podlouhle eliptická šešulka. 

Léčení: Je málo prozkoumanou rostlinou. Obsahuje nevelké množství alkaloidů. Listy se používají jako kardiosedativum, při bušení srdce, nepravidelnosti srdečního rytmu i proti angíně pectoris. Plodová droga se uplatňuje při léčbě bolestí hlavy psychogenního původu, doléčování otřesu mozku i jiných poruch mozkové činnosti spojených se záchvaty a při mentálních poruchách. 

Pěstování: Vyhovují zastíněná místa a vlhčí humózní půdy. 

Množení: Množí se velmi snadno semeny, která vyséváme během dubna přímo na stanoviště nebo dělením starších trsů na jaře. 

Zajímavosti: Semena se přikládají pro stimulaci reflexních zón orgánů na chodidlech i jinde na těle. Sušené rostliny se uplatňují při aranžování. V ČR je ohroženým druhem, používejte tedy pouze rostliny ze své zahrádky.