zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Levandule úzkolistá
Lavandula angustifolia
Lamiaceae – Hluchavkovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původem ze západního Středomoří, v teplejších oblastech jiných částí Evropy pěstovaná, zplaňuje málo. Drogou je nať sbíraná před rozkvětem. 

Popis: Bohatě větvený polokeř, 20 až 60 cm vysoký. Stonek vystoupavý až přímý, dřevnatějící, se 4hranými větvemi. Listy vstřícné, přisedlé, čárkovité až úzce kopinaté. Květy v 5 až 10 květých lichopřeslenech, kalich šedofialový. Kvete od června do srpna. 

Léčení: Nálev se užívá při bolestech hlavy a vyčerpání, ke zlepšení trávení. Potlačuje růst baktérií, působí mírně močopudně a upravují střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimulují slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. 

Pěstování: Preferuje slunná suchá místa s propustnou půdou. Na zimu přikrýt, snadno vymrzá, sestříhat na jaře. 

Množení: Množí se velmi dobře semeny, výsev na jaře do pařeniště. Pozor na přemokřený substrát. 

Zajímavosti: Dříve využívali lovci levandulovou nať pro psy uštknuté hadem, aby zabránili otravě. 

Účinky éterických olejů: Sladce bylinná, jemná, lehce květinová vůně. Všestranný olej vhodný k ošetření oděrek, spálenin a kožních onemocnění, zklidňuje a snižuje krevní tlak, pomáhá při bolestech, srdečních a emočních obtížích od arytmie až po deprese, hysterii či nespavost, vhodný v těhotenství a pro děti. Nepoužívejte při nízkém krevním tlaku.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.