zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Kopretina věncová
Chrysanthemum coronarium
Asteraceae – Hvězdnicovité
jednoletá až dvouletá
 
 

Lidové názvy: Bylice zlateň, žlutoko, kopretina, zlatý květ, kopretina zlatý květ, pinardie, kopretina věncovitá, zlateň věncová. V Asii jí říkjí shungiku, či tónghao 

Původ a sběr: Původním je tento druh v západním Středozemí, nyní je rozšířen v celém Středozemí, jihozápadní Asii, také v Severní i Jižní Americe. Ojediněle se zplanělé exempláře objevují i u nás. Používá se nať a květy. 

Popis: Bylina 30–90 cm vysoká, s přímou, větvenou, hustě olistěnou lodyhou. Listy střídavé, přisedlé, kopinaté, 1–2krát peřenosečné, úkrojky úzce trojúhelníkovité. Žluté, bílé nebo žlutobílé kopretinové květy na koncích stonků jsou jednotlivé, 3–7 cm v průměru. Kvete od května do září. Plodem je nažka. 

Léčení: Chryzantéma dodává člověku životní elán. Z kořenů se vaří čaj proti bolesti hlavy, krku, k zotavení nebo posílení zraku. Mladé listy a stonky se používají ve studené kuchyni jako salátová zelenina. Květy se používají jako ozdoba čajů nebo jídla. 

Pěstování: Preferuje slunné stanoviště, na půdu nemá žádné zvláštní nároky. 

Množení: Množí se semeny (výsev v březnu do pařeniště nebo v květnu přímo na záhon). Dobře vschází. 

Zajímavosti: V Asii mají chryzantémy své místo v kuchyni již dávno jisté, pro českou budou zřejmě vždy exotickou lahůdkou.