zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Kokoška pastuší tobolka
Capsella bursa-pastoris
Brassicac - Brukvovité
jednoletá až dvouletá
 
 

Lidové názvy: srdíčka, selská hořčice, babí kapsy, taška, kolduška 

Původ a sběr: Původem je kokoška zřejmě z oblastí Středozemí a Malé Asie. Sbírá se celá kvetoucí nať během celého období vegetace. 

Popis: Až 40 cm vysoká bylina s nepravidelně vroubkovanými listy tvořícími přízemní růžici, podobně jako pampeliška. Kořen je vřetenovitý, silně větvený. Kvete od března do listopadu malými, bílými květy tvořícími okoličnatý hrozen. Plody jsou malé srdcovité šešulky. 

Léčení: Významná bylinka v lidovém léčitelství. Napomáhá zastavit krvácení různého charakteru, například z nosu, žaludku, střev, z ran, či napomáhá při silném menstruačním krvácení, při hemoroidech. Dokáže také regulovat krevní tlak, tedy zvyšovat příliš nízký a snižovat tlak vysoký. Nejčastěji se využívá odvar.
Čerstvě vymačkanou šťávu z kokošky lze použít na zastavení krvácení ran, sušený a drcený prášek jako pudr na zasypání krvácejících ran. Odvar lze využít i na vnější použití, na koupele a obklady při zánětech svalů a šlach, nebo při krvácení gynekologického původu. Odvar je vhodný i jako kloktadlo při paradentóze a bolestech v krku.
Nedoporučuje se ale jeho dlouhodobé užívání a není vhodná pro těhotné! 

Pěstování: Velmi nenáročná bylina, jenž má ráda spíše nehostinná sušší a slunná místa. S oblibou roste podél cest, na mezích, mezi kamením apod. Má velmi malé nároky na výživu a půdu, snáší dobře i vysoké mrazy. 

Množení: Semeny. 

Zajímavosti: Semena kokošky lze použít i v kuchyni, podobně jako semínka hořčičná.