zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Niaouli - Kajeput
Melaleuca quinquenervia
Myrtaceae Juss. - Myrtovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: kajeputník, kajaput 

Původ a sběr: Pochází z oblasti Nové Kaledonie, Papui Nové Guineje a pobřeží východní Austrálie.
Sbírají se listy pro jejich léčebné účinky 

Popis: Stálezelený strom dorůstající výšky 8–20 m. Borka je bělavá, složená z mnoha odlupujících se papírovitých vrstev. Listy jsou střídavé, krátce řapíkaté. Květy jsou uspořádány v mnohokvětých válcovitých klasech, 4–8 cm dlouhých. Květy jsou ve skupinách po třech a jsou bílé, smetanové, někdy nazelenalé. Plodem jsou malé dřevité široce válcovité tobolky o průměru do 5 mm, s drobnými semeny. 

Léčení: V tradiční medicíně slouží nálev z mladých listů k léčbě nachlazení a bolestí hlavy. Olej extrahovaný párou z listů má antimikrobiální a antimykotické účinky. Využívá se též k léčbě infekcí močového měchýře, kašle, nachlazení, k léčbě neuralgií a revmatismu, používá se v mnoha kosmetických přípravcích. 

Pěstování: Podél východního pobřeží Austrálie roste tento druh na zaplavovaných stanovištích, kolem jezer a v bažinách. V Nové Kaledonii je součástí savan, roste na loukách a pastvinách. Zplanělý obsazuje třtinové a borovicové plantáže, okraje cest. 

Množení: Ze semen. 

Zajímavosti: Papírovitá kůra se tradičně používala pro výrobu nádob, přístřešků, balení potravin před pečením a obložení zemních jam na přípravu jídla. 

Účinky éterických olejů: Aroma s kafrovitým, mírně nasládle balzámovým nádechem. Má čerstvé, silné, medicinální aroma, účinné ve všech směsích na dýchací, virová a imunologická onemocnění, napomáhá vykašlávání, ulevuje při svalové ztuhlosti, bolestech kloubů a neuralgiích, je důležitým přírodním antibiotikem.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Podrobné informace o možnostech použití éterických olejů najdete v letáku. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.