zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Jírovec maďal
Aesculus hippocastanum
Sapindaceae - Mýdelníkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: kaštan koňský 

Původ a sběr: Pochází z hor na Balkáně v jihovýchodní Evropě, ze severního Řecka, Albánie, Makedonie, Srbska a Bulharska. Dnes je ale rozšířen téměř všude. Nektar jírovce je velmi bohatý na cukr, a proto je důležitou plodinou pro včelaře. Sbírá se semeno (kaštan), kůra, mladé listy a květy. 

Popis: Dorůstá výšky až 30 m. V mládí má hladkou tmavošedou borku, která je později černavá. Kvete v květnu až červnu. Květy jsou uspořádány ve vzpřímených, hustých až 30 cm dlouhých latách. Korunní lístky jsou zbarveny bíle se žlutými a červenými skvrnami. Příbuzné druhy kvetou červeně či růžově. Pupeny jsou velké a lepkavé. Lístky jsou podlouhle obvejčité, nestejně zubaté. Plod je až 6 cm velká, ostnitá, světle zelená tobolka s 1 až 3 tmavě hnědými semeny známými jako kaštany. 

Léčení: Nezralé plody se využívaly v lidovém léčitelství pro výrobu mastí. Látky získané z kaštanu působí protizánětlivě a urychlují vstřebávání otoků. Kůra z jírovce je účinná při chronické žilní nedostatečnosti a léčbě křečových vlásečnic. Je účinná také při hemeroidech. Používá se při tzv. těžkých nohách neboli nočních křečích v nohách. Tlumí svědivost ekzémů. Ulehčuje vylučování moči při zvětšené prostatě."" 

Pěstování: Dává přednost hlubším, mírně vlhkým nebo suchým půdám a vápenitému podloží. Na nechráněném nebo vlhčím místě v chladných zimách trpí mrazem. 

Množení: Semeny. 

Zajímavosti: Kdysi se používalo barvivo, které obsahují jeho listy, kůra a slupky plodů, k barvení látek.