zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Kardamovník obecný
Elettaria cardamomum
Zingerberaceae - Zázvorníkovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: kardamovník obecný 

Původ a sběr: Pochází pravděpodobně z tropických deštných pralesů Indie a v současné době se pěstuje také na Srí Lance, v Tanzanii a Guatemale.Semena se využívají jako koření v cukrářství, pekařství, uzenářství, do směsí koření (např. kari), v likérnictví i lékařství. * Semena se také destilují a jsou tak zdrojem pro éterický olej. 

Popis: Statná bylina vyhánějící ze statného tlustého podzemního oddenku. Nejprve asi 2m vysoké, neplodné lodyhy s podlouhle kopinatými, 30-60 cm dlouhými listy. Později vyrůstají květonosné stvoly, které mají v úžlabí dvouřadých listenů krátké hrozny květů. Plod je vejcovitá nebo elipsoidní, podélně rýhovaná tobolka, asi 1-2 cm dlouhá, obsahující větší počet příčně vrásčitých, tmavohnědých semen. Tobolky se těsně před dozráním odstřihují nůžkami a suší se na slunci, či v sušárnách. Někdy se sýří, nebo na trh přichází již vyluštěná semena, která mají silnou kafrovou vůni a palčivou chuť. Obsahují 3,5-7% silice.*
* zdroj: Užitkové rostliny tropů a subtropů, Pavel Valíček a kolektiv, Academia 2002 

 

 

 

 

Účinky éterických olejů: Kořenitá, lehce balzámová vůně s ovocnými a kafrovými podtóny. Pomáhá při pomalém zažívání (nadýmání, nevolnost, zažívací bolesti, pálení žáhy, nechutenství) a špatné funkci střev (syndrom podrážděného tračníku, průjem), působí proti únavě, nervovému vyčerpání a napomáhá soustředění.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.