zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Helichrysum (slaměnka)
Helichrysum italicum
Asteraceae - Hvězdnicovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: magi, italské kari 

Původ a sběr: Smil pochází z jižní Evropy, resp. z Turecka. Rozšířený je však i v oblasti Středomoří a v Asii například v oblastech Malajsie. 

Popis: Až 60 cm vysoký polokeřík. Má asi 4 cm dlouhé, úzké a stříbřitošedé chlupaté listy a stonky, celá rostlina příjemně voní po karí. Žlutá chocholičnatá květenství vykvétají od léta do podzimu, květy lze snadno jako většinu slaměnek sušit jelikož si zachovávají svou barvu a tvar. 

Léčení: Éterický olej se získává parovodní destilací rostliny. 

Pěstování: Nesnáší mrazy pod 10 st.celsia, vymrzá hlavně nadzemní část, kořeny však jsou schopné přezimovat. Listy lze sušit a používat jako koření, květy jako sušená dekorace. Jedná se o pěknou dekorativní rostlinu do zahrad. 

Množení: Množí se snadno na jaře a na podzim řízkováním. 

Zajímavosti: Jako koření jej lze přidávat do polévek, na maso či zeleninu, nebo k rýžovým pokrmům. Sušený svazeček květů zavěšený ve skříni účinně odpuzuje moli. 

Účinky éterických olejů: Bylinná vůně s medovými a ovocnými podtóny. Protikřečový a protizánětlivý olej, který výrazně zabraňuje srážení krve, používá se na krevní podlitiny, křečové žíly, místní krvácení, snižuje hladinu cholesterolu, uvolňuje podrážděnost a napětí, ulevuje při migréně a nespavosti.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.