zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Elemi - Kanárník luzonský
Canarium luzonicum
Burseraceae - Březulovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Kanárník luzonský je původem ve své domovině v oblasti Filipín, resp. na ostrově Luzon. Sbírají se plody pro konzumaci jako potravina a pryskyřice pro různá využití v potravinářství, parfemářství i chemickém průmyslu. 

Popis: Až 50 m vysoký strom. Jedlá olejnatá semena jsou vesměs podobná olivám nebo datlím. Často se pojídají vařené s jinými potravinami, například s rýží. Obsahují asi 15% bílkovin, 75% tuku a 5% sacharidů. Z poraněné kůry kmenů a větví hojně vytéká vonná a hořká pryskyřice zvaná také Manilské elemi."" 

 

 

 

Zajímavosti: Pryskyřice se také využívá při výrobě olejových laků, parfémů, mastí a při konečné úpravě plstěných tkanin. Dále se jí využívá jako chuťové přísady do limonád, pečiva a polévek. Již ve starověkém Egyptě se jeho pryskyřice využívala k balzamování. V parfémech tvoří tzv. fixační 

Účinky éterických olejů: Jemná sladce exotická vůně. Pomáhá při hojení hnisavých zánětů a ran, je antiseptický, při onemocnění horních cest dýchacích pomáhá rozpouštět hleny, vhodný k rekonvalescenci, hodí se při meditaci a do parfémů. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.