zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Bergamot
Citrus aurantium var. bergamia
Rutaceae - Routovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Bergamot patří mezi citrusy a tak je domovinou v subtropických oblastech. Jedná se zřejmě o křížence pomerančovníku hořkého a limetkovníku. Z kůry plodů se získává lisováním éterický olej, využívá se jej v aromaterapii a parfemářství. 

Popis: Až 5 metrů vysoký strom s plody hruškovitého tvaru a barvou připomínající citrón. 

Léčení: Bergamot se pěstuje především pro 1-3% silice koncentrované v oplodí, jejíž hlavními složkami jsou linaool, lilalylacetát, linonen, β-pinen a ɣ-terpinen. Bergamotová silice se kromě kosmetiky a parfemářství používá i jako aroma do čajů a tabáku. Oplodí se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata a pro extrakci pektinů.*

* zdroj kniha : Užitkové rostliny tropů a subtropů, autor : Pavel Valíček a kolektiv, ACADEMIA 2002 

 

 

 

Účinky éterických olejů: Svěží, sladce ovocná, dřevitobylinná vůně. Výborný olej při nervovém napětí, podrážděnosti a depresích, pomáhá při nespavosti a nervózním zažívání, zmírňuje úzkost, syndrom podrážděného tračníku a premenstruační tenze. Nevystavujte pokožku přímému slunci ani soláriu 12 hodin po použití oleje.
Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.