zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Borovice lesní
Pinus sylvestris
Pinaceae – Borovicovité
trvalka
 
 

Lidové názvy: bor, borčí (mladé boroví), borec, chvoj, chvůj, chvůje, lesní vlna (vymáčené jehličí), německý terpentýn, sosna, špendličí 

Původ a sběr: Původem z chladného a mírného pásma Evropy a Asie. Sbírají se pupeny. 

Popis: Stálezelený jehličnatý strom dorůstající až 40 metrů výšky a obvodu kmene až 1 metr s mohutným kořenovým systémem. Dožívá se až 350 let. Kmen pokrytý rozpraskanou kůrou šedohnědé až rezavooranžové barvy. Štíhlá koruna s jemným větvením, jehlice tuhé, až 8 cm dlouhé, vyrůstají po dvou. Šišky většinou jednotlivé, s krátkou stopkou, vejčitě kuželovité, dlouhé až 7 cm. Semena vejčitá, 4 mm dlouhá, našedlá nebo hnědá, křídlatá. Kvete jednou az 3 – 5 let v průběhu května. 

Léčení: Využívají se pupeny, jehličí, mladé výhonky a silice. Pupeny borovice se mohou používat v nálevu vnitřně při bronchitidě, působí protizánětlivě. Vnější použití podporuje prokrvení pokožky, při revmatismu a kožních problémech. 

Pěstování: Světlomilný strom s nízkými nároky na živiny i vláhu. 

Množení: Množí se semeny. 

Zajímavosti: Destilací dřeva se připravoval dehet a z něj pak černá lodní smůla. Pálením smolnatého dřeva zase vznikaly saze pro výrobu tuše. 

Účinky éterických olejů: Svěží balzamická jehličnatá vůně. Má antibakteriální a protiinfekční účinky, působí na širokou škálu dýchacích potíží od běžného nachlazení až po astma, výborně uvolňuje zahleněné dutiny, pomáhá při infekcích močových cest a revmatizmu, posiluje při únavě. Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.