zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Vratič obecný
Tanacetum vulgare
Asteraceae – Hvězdnicovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Pochází z jižní Evropy, rozšířen nyní až na Dálný východ, zavlečen do Severní i Jižní Ameriky. Sbírá se kvetoucí nať. 

Popis: Až 150 cm vysoká bylina, oddenek je bohatě větvený a téměř dřevnatý s přímou hranatou lodyhou. Listy jsou podlouhle vejčité, 1-2x peřenosečné. Květenství je chocholičnatá větvená lata. Kvete od července do října žlutými a drobnými úbory. Plodem je vejčitá nažka. Celá rostlina aromaticky voní. 

Léčení: Droga patří mezi prudce až toxicky působící. Ve formě usušeného prášku z květů bývala užívána zejména jako prostředek proti nejrůznějším parazitům (vši, štěnice, blechy, roupy, škrkavky atd.), vzhledem k tomu však, že terapeutická dávka se blíží dávce toxické, je téměř vyloučeno vnitřní užití vratiče. Při vnějším užití ať už ve formě koupele nebo masti se využívá silného antibiotického působení drogy např. na nehojící se rány. Koupele rukou nebo nohou mají výrazné protirevmatické účinky. Pro tyto účely se připravuje silnější nálev (droga se luhuje asi 15 minut), přičemž koupel by měla trvat 10 až 15 minut. J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin. 

Pěstování: Zcela nenáročná rostlina, slunce i polostín, středně vlhká, neutrální kamenitá půda. 

Množení: Množíme dělením trsů. 

Zajímavosti: Sušená rostlina odpuzuje hmyz i hmyzí parazity. Květy se používaly při barvení látek na žlutou, zelenou i hnědou barvu.