zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Vavřín vznešený
Laurus nobilis
Lauraceae – Vavřínovité
trvalka
 
 

 

Původ a sběr: Původní rozšíření je ve Středozemí a na Blízkém východě. Nyní rozšířen v subtropickém pásmu celého světa. Sbírají se listy. 

Popis: Stálezelený aromatický keř nebo stromek dorůstající výšky 1,5 –5 m s černohnědou borkou. Listy jsou střídavé, řapíkaté, vejčité, kožovité, výrazně žilkované. Kvete drobnými květy nažloutlé barvy v chudých okolících. Plodem je bobule temně purpurové barvy. Rostlina je dvoudomá. 

Léčení: Silice povzbuzuje dech, léčí nemoci v ústech, dýchací soustavě, zbytnění prostaty, artritidu. Listy jsou známé jako koření bobkový list. 

Pěstování: U nás je pěstován pouze jako přenosná nádobová rostlina, nesnáší dlouhodobý mráz. Snese plné slunce i polostín. 

Množení: Vavřín jde úspěšně množit vrcholovými řízky. 

Zajímavosti: Mýtická rostlina starého Říma schopná přinášet slávu i bohatství, vavřínový věnec známý jako ozdoba olympijských vítězů, žvýkání listů přinášelo trans a vidění věštkyním z Delf. 

Účinky éterických olejů: Svěží sladce kořenitá vůně. Zmírňuje zažívací potíže (nechutenství, zácpa), posiluje dýchací systém (kašel, astma, záněty horních cest dýchacích), ulevuje při revmatických, neuralgických a svalových bolestech, dodává energii a sebedůvěru. Nepoužívejte na hypersensitivní, poškozenou či nemocnou pokožku a pro děti do 30 měsíců .Přidejte 3-5 kapek do vody v aromalampě nebo požadovaný počet kapek do difuzéru či inhalační tyčinky. Možno použít také k přímé inhalaci. Nepoužívejte neředěné na pokožku, chraňte oči a chraňte před dětmi.