zahrada

Vlčihorská zahrada je jednou z mála veřejných botanických zahrad založených od počátku na principech permakultury.
Topolovka růžová
Althea rosea
Malvaceae – Slézovité
dvouletá
 
 

 

Původ a sběr: Původem z Malé Asie a Středozemí. Drogou je květ. 

Popis: Dvouletá až pětiletá bylina, kdy v prvním roce roste pouze přízemní listová růžice, kde jsou dlouze řapíkaté, vejčité a chlupaté listy. Přímé, chlupaté, 1,5 – 2,5 m vysoké květonosné lodyhy vyrůstají v následujících letech. Květy v hroznovitém květenství v úžlabí listů po 1 - 3, stopkaté, velké, růžové, červené, červenofialové nebo hnědopurpurové barvy. Kvete od července do září. Plody jsou terčovité, složené z jednotlivých plůdků. 

Léčení: Droga tlumí podráždění sliznice, zejména pak v dutině ústní, v žaludku, ve střevech a v dýchacích cestách, takže se užívá např. při bronchiálním zánětu nebo chronickém zánětu žaludku a střev. Protože její působení je mírné, hodí se výborně pro léčení dětí či starých lidí. Topolovka působí zároveň mírně projímavě a dovede vyvolat pozastavenou menstruaci nebo slabou menstruaci zesílit. Podává se obvykle ve formě macerátu (2 polévkové lžíce drogy na 125 ml), který se aplikuje 4x denně. J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin 

Pěstování: Nenáročná rostlina, vyžaduje slunné stanoviště a dobrou zahradní půdu. 

Množení: Semena se sejí v červnu přímo na stanoviště nebo se předpěstují sazenice, které se na podzim vysadí tam, kde chceme topolovku pozorovat.